Policija uklonila studente iz zgrade Pariskog univerziteta

Iz zgrade Pariskog univerziteta francuska policija evakuisala je studente koji su mesec dana protestovali zbog izmena propisa vezanih za prijem novih studenata, a koji su doveli do protesta i u drugim kampusima.

Pariska policija saopštila je da je Centar Tolbijak, zgrada sa 22 sprata u južnom delu francuske prestonice, inače ogranak Univerziteta Pariz 1, "ispražnjena bez incidenata", prenosi AP.

Predsednika Univerziteta Pariz 1 Žorž Adad rekao je novinarima da nijedan student nije povređen tokom policijske operacije, istakavši da sada oseća "veliko olakšanje".

Takođe je rekao da je policija pronašla "više od 10 Molotovljevih koktela" u univerzitetskom Centru, i ocenio da je tokom protesta u toj zgradi naneta šteta u visini od "više stotina hiljada evra" zbog čega će ta zgrada ostati zatvorena do daljnjeg.

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb napisao je na Tviteru da će "vladavina prava biti svuda ponovo zavedena".

Istovremeno, predsednica studentskog udruženja UNEF Lila Le Ba nazvala je evakuaciju studenata "neprihvatljivom", kritikujući vladu zbog odbijanja da odgovori na zahteve studenata koji protestuju.

Portparol vlade Benžamen Grivo rekao je da će policija intervenisati "od slučaja do slučaja" kako bi obezbedila održavanje ispita na kraju semestra.

Studenti su blokirali pristup ili su omeli predavanja i u više drugih kampusa u Francuskoj, u znak protivljenja promenama za koje strahuju da će ugroziti pristup državnim univerzitetima za sve francuske svršene srednjoškolce.

Inače, novi sistem prijema studenata omogući će univerzitetima da kandidate rangiraju na osnovu sopstvenih kriterijuma, koji bi mogli da dovedu do toga da neki perspektivni studenti budu odbijeni i upućeni na druge programe, ukoliko ne bude dovoljno mesta tamo gde su konkurisali.

Do protesta na univerzitetima dolazi u trenutku kada se i u drugim sektorima organizuju protesti i štrajkovi protiv promena koje predsednika Emanuel Makron planira da izvede u francuskom želzeničkom, bolničkom i pravosudnom sistemu u okviru svoje ekonomske agende.

Makron je više puta poručio da neće ustuknuti pod pritiskom, ističući da je prošle godine izabran kako bi reformisao zemlju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво