Erdogan: Predsednički i parlamentarni izbori 24. juna

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan najavio je da će parlamentarni i predsednički izbori u Turskoj biti održani 24. juna, godinu dana ranije nego što je planirano. Vanredno stanje ostaje i u vreme izbora.

Redžep Tajip Erdogan je objasnio da je odluku doneo pošto je razgovarao sa šefom nacionalističke Partije nacionalnog pokreta Devletom Bahčeilijem, koji je dan ranije izneo taj predlog.

"Iako predsednik i vlada rade u saglasnosti, na svakom koraku se susrećemo sa manjkavošću starog sistema", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters

Istakao je da razvoj situacije u Siriji i drugde čini da prelazak na nov izvršni sistem mora biti hitan kako bi mogli da se preduzmu snažniji koraci za budućnost Turske.

Parlamentarni i predsednički izbori prethodno su planirani za novembar 2019. godine.

Inače, Partija nacionalnog pokreta trenutno je u opoziciji, ali se očekuje da će formirati koaliciju s vladajućom Partijom pravde i razvoja na parlamentarnim izborima.

Turski parlament odobrio je produžetak vanrednog stanja za još tri meseca, koje je uvedeno posle neuspelog vojnog puča u julu 2016. godine.

To znači da će parlamentarni i predsednički izbori, koje je turski predsednik najavio za jun, biti održani u vreme vanrednog stanja, konstatovao je Rojters.

Vodeća turska opoziciona stranka pozvala je ranije danas na okončanje vanrednog stanja u zemlji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се