Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja ušli u Dumu

Stručnjaci Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) ušli su u Dumu, javili su sirijski državni mediji.

Međunarodni inspektori OZHO-a stigli su proteklog vikenda u Siriju kako bi obišli mesto navodnog hemijskog napada u Dumi u blizini Damaska, preneo je Rojters.

Kako se navodi, očekuje se da će eksperti proceniti situaciju i prikupiti informacije o navodnom napadu hemijskim oružjem, prenosi Tas.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je sirijsku vladu da međunarodnim inspektorima za hemijsko oružje omogući rad bez ograničenja.

"Sirijska vlada je dužna da im omogući sve uslove za rad bez ikakvih ograničenja", rekao je Guteres, prenosi AP.

Guteres nije potvrdio da li su inspektori uspeli da uđu u sirijski grad Dumu, ali je novinarima u Saudijskoj Arabiji rekao da su Ujedinjene nacije učinile sve "kako bi obezbedile da eksperti OZHO-a stignu do Dume što pre".

Pomoćnik sirijskog ministra spoljnih poslova Ajman Susan izjavio je ranije danas da će Sirija pružiti svu pomoć međunarodnim ekspertima, kao i da Damask očekuje da članovi tima eksperata obave svoj zadatak na nepristrasan način, ne potpadajući pod pritisak sa kojim se suočavaju.

Prema njegovim rečima, Sirija očekuje izveštaj stručnjaka i kako bi odbacili lažne tvrdnje da je Damask izvršio napad hemijskim oružjem, a koje su Rusija i Iran već odbacile.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjapkov juče je izjavio je da tim istražitelja OZHO-a ne može da pristupi mestu navodnog hemijskog napada u sirijskoj Dumi, jer nemaju odgovarajuću dozvolu Ujedinjenih nacija.

Potom je iz UN stigao demanti u kojem je naglašeno da su pružili sve neophodne dozvole za istražni tim.

Oglasio se i generalni direktor OZHO-a, koji je rekao da njihov tim "zbog bezbednosnih problema" još nije ušao u Dumu.

Lekari u Dumi demantuju tvrdnje Zapada

Sa druge strane, Vašington je optužio sirijskog saveznika Moskvu - da je ometanjem međunarodne istrage, htela dobiti na vremenu kako bi uklonila dokaze. Tvrdnje Zapada o napadu - odbacuju lekari u Dumi.

"Neki ljudi su utrčali u bolnicu i uspaničeno vikali da se dogodio hemijski napad. Pregledali smo povređene, ali nismo ustanovili nikakve simptome koji bi ukazivali na trovanje", ističe lekar u Dumi, Marvan Džabar.

"Ipak, neki su počeli ljude da polivaju vodom i da to snimaju, ti snimci su završili na internetu, iako smo im rekli da je sve u redu", dodaje Džabar.

Rusija insistira da dokaza o kojima govore zapadne zemlje - nema.

Šef ruske diplomatije Srgej Lavrov naglašava da su svi dokazi koje su naveli lideri Francuske, Britanije i Amerike potiču iz medijskih izveštaja.

"Biće posledica. Rusija gubi i ono malo poverenja u Zapad, čija je logika čudna. Jer, prvo su kaznili, pa tek onda sačekali inspektore da traže dokaze. To je gore nego u vreme Hladnog rata", ocenjuje Lavrov.

To mišljenje ne deli Berlin, iako se s Moskvom slaže o neophodnosti političkog rešenja sirijske krize.

"Van svake sumnje i Rusija, kao saveznica sirijskog predsednika Bašara el Asada snosi odgovornost za napad. Ali važno je nastaviti dijalog s Rusijom", kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je, u međuvremenu, rekla da SAD veruju da inspektori još nisu uspeli da uđu na mesto navodnog hemijskog napada.

Nauert je navela da je upoznata sa izveštajima iz Sirije da su inspektori iz Organizacije mogli da vide tu lokaciju, ali je dodala da "koliko mi znamo njihov tim još nije ušao u Dumu", prenosi Rojters.

Nepokolebljivost Zapada po pitanju krivice sirijkog predsednika - potvrđuje i odluka Pariza da Bašaru el Asadu oduzme jedno od najvećih francuskih priznanja - Legiju časti, koju mu je pre 18 godina dodelio predsednik Žak Širak.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи