Makron: Nema proširenja bez reformi unutar EU

U govoru o budućnosti EU u Evropskom parlamentu, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da se zalaže za perspektivu integracije balkanskih zemalja u EU, ali da EU mora pre toga da reformiše sopstveni način funkcionisanja.

"Podržavam volju da integrišemo Zapadni Balkan u EU. U suprotnom očigledan je geopolitički rizik da se Zapadni Balkan okrene ka Turskoj ili ka Rusiji, ili da se uruši u sopstvenim podelama", izjavio je Makron u Strazburu u razmeni mišljenja sa evropskim poslanicima i predsednikom Evropske komisije, javlja izveštač RTS-a.

Zato je, naveo je Makron, ključno dati perspektivu integracije Balkana u evropski projekat.

"Međutim, zastupaću proširenje EU na Balkan tek kada produbimo i reformišemo integraciju unutar same Evrope", rekao je Makron i naglasio da Evropa koja već teško funkcioniše sa 28 članica ne može tek tako da sutra pređe na 30 ili 32 članice, a da ostane pri istim pravilima.

"To jednostavno nije tačno i zato ova dva cilja – reforma EU i integracija Balkana, treba da idu zajedno", rekao je Makron poslanicima i dodao da želi da zemlje Zapadnog Balkana ostanu "usidrene" na evropskom projektu.

Francuski predsednik je to izjavio nakon što je u Evropskom parlamentu u Strazburu predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio da EU mora da se otvori za zemlje Zapadnog Balkana.

Junker je rekao da ako se Evropa ne otvori za zemlje u ovom  "složenom i tragičnom" regionu, rzikuje povratak na ratove i sukobe iz devedesetih godina".

"Znam da je potrebno da neke zemlje Zapadnog Balkana poboljšaju učinak u nekim oblastima, ali ako oduzmemo evropsku perspektivu ovom veoma komplikovanom, rekao bih tragičnom, regionu, mi ćemo ponovo proživeti ono što smo imali devedesetih godina prošlog veka. Ne želim da se rat vrati na Zapadni Balkan", poručio je Junker.

Predsednik Francuske je ranije pozvao Evropljane da brane svoj model liberalne demokratije, u vreme kada se suočavaju s usponom autokratskih režima širom sveta i "neliberalnih demokratija" unutar Evropske unije.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво