Trampova diplomatija na Tviteru

Bombardovanje Sirije ostaće upamćeno i po tome što je prvi put u istoriji napad na jednu zemlju najavljen na "Tviteru", tako što je Donald Tramp poručio da stižu lepe, pametne i nove rakete. Američki predsednik nije jedini svetski političar koji svoje stavove i planove obznanjuje na toj mreži. Međutim, uz to što je najpraćeniji političar na "Tviteru", Donald Tramp je na taj način diplomatiju prebacio na jedan drugi nivo.

Iako je osnivaču Tvitera svojevremeno bilo žao ako je ta mreža doprinela da Donald Tramp bude izabran za predsednika SAD, Trampu je ona u najmanju ruku bila korisna.

"Bez 'Tvitera', ja ne bih bio ovde", napisao je Tramp.

Možda je Tviter Trampu podigao popularnost, ali je američki predsednik nesumnjivo tu mrežu od sredstva komunikacije podigao u sredstvo diplomatije. Da li diplomatija može da stane u 140 karaktera?

"Ako je sentenciozna, ako se sabije u mali prostor i drugi razumeju šifre, možda može", kaže Vladislav Jovanović, bivši diplomata.

Sa dva naloga, koje prati gotovo 73 miliona ljudi on šalje poruke neistomišljenicima, postavlja, ali i smenjuje ljude, poput državnog sekretara, otklanja i donosi dileme poput one da li će ili neće napasti Siriju.

"Da li je to neozbiljno ili nije, on je imao opravdane rezultate i očekivanja od toga. Ja mislim da je svaki kanal komunikacije koji donese određeni cilj apsolutno legitiman", kaže Igor Avžner, marketinški stručnjak.

Tviplomatija, iako njemu najsvojstvenija, nije Trampova izmišljotina. Pre sedam godina diplomatsku aktivnost obznanio je Karl Bilt, napisavši šefu diplomatije Bahreina da pokušava da stupi u kontakt sa njim.

"Klasičan oblik diplomatije je počeo da gubi sjaj, pa i sadržinu od Lige naroda, od Drugog svetskog rata jer je Amerika, kao sila u nastajanju počela da nameće svoje obrasce i razbila krute forme", kaže Jovanović.

Peskov: Ne učestvujemo u 'Tviter' diplomatiji  

Istraživači Burson-Marstelera su sabrali - 856 Tviter naloga pripada šefovima država, vlada i diplomatije, što pokriva 92 procenta članica Ujedinjenih nacija.

"Ne učestvujemo u 'Tviter' diplomatiji. Podržavamo ozbiljan pristup međunarodnim odnosima", kaže Dimitrij Peskov, portparol Kremlja.

To, međutim, ruske institucije i zvaničnike, pa i Vladimira Putina, nije sprečilo da imaju naloge na društvenim mrežama i da baš tu izražavaju stavove o političkim prilikama.

"Sto evropskih država ima 'Tviter' naloge, 75 azijskih, 70 afričkih, to što je poručeno iz Moskve je na račun Donalda Trampa", kaže Milan Mišić, novinar, bivši dopisnik iz SAD.

Stavove kancelarke Angele Merkel ipak nismo saznali iz tvitova, ostavila ih je za medijske nastupe i lične razgovore.

"Ne tvitujem. Ponekada koristim 'Tviter', onda ukucam Donald Tramp i sve imam", kaže Merkelova.

"Tviter je samo alat kojoj sadržaj daje korisnik, Tramp se od svih razlikuje po količini kontroverzi koju generiše, tu je nenadmašan i ne verujem da u dogledno vreme može da bude nadmašen", kaže Mišić.

Tokom prve godine predsedništva Donald Tramp je tvitovao 2.568 puta, u proseku od njega je došlo sedam tvitova dnevno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво