Pulicerova nagrada za istraživanje o vezama Trampovog tima i Rusije

Njujork tajms i Vašington post dobitnici su Pulicerove nagrade za nacionalno izveštavanje, a tu nagradu im je donelo rasvetljavanje tekuće istrage o mogućim kontaktima između predizbornog tima predsednika SAD Donalda Trampa i ruskih zvaničnika, prenosi AP.

Njujork tajms i Njujorker su osvojili nagradu za javnu službu za izveštavanje o Harviju Vajnstinu i seksualnom uznemiravanju.

List Press Democrat iz Santa Rose, u Kaliforniji, dobitnik je nagrade za udarnu vest, koju mu je donelo izveštavanje o požarima koji su prošle jeseni zahvatili Kaliforniju.

Agenciji Rojters dodeljene su dve Pulicerove nagrade – za međunarodno izveštavanje i za fotografiju.

Vašington post je dobitnik nagrade i za istraživačko novinarstvo.  

Pulicerove nagrade dodeljuju se kao priznanje za najbolje novinarstvo 2017. godine u novinskim listovima, časopisima i na sajtovima, a u 14 kategorija za izveštavanje, fotografiju, kritike i komentare.

Inače, prve nagrade za novinarstvo dodeljene su 1917. godine.

Nagrade u oblasti umetnosti

U oblasti umetnosti, nagrade se dodeljuju u sedam kategorija uključujući roman, dramu i muziku.

Kad je reč o nagradi za muziku, laureat je reper Kendrik Lamar za delo "DAMN", a to je ujedno prvi neklasičan ili džez umetnik koji je osvojio ovu prestižnu nagradu, napominje američka agencija.

Roman Endrjua Šona Grira "Less" osvojio je Pulicerovu nagradu za roman, dok je nagrada za dramu otišla u ruke Martini Majok za ostvarenje "Cost of Living", a nagrada za najbolje napisanu biografiju autorki Lori Ingals Vajlder za "Prairie Fires".

Delo Džejmsa Formana mlađeg "Locking Up Our Own: Crime and Punishment in Black America" osvojilo je nagradu za opštu dokumentarnu književnost, dok je nagrada za priču pripala Džeku E. Dejvisu za delo "The Gulf".

Frenk Bidart dobitnik je nagrade za poeziju, za delo pod naslovom "Half-Light".

broj komentara 0 pošalji komentar