Rjabkov tvrdi da su blokirani istražitelji u Siriji, UN demantuju

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da tim istražitelja Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) ne može da pristupi mestu navodnog hemijskog napada u sirijskoj Dumi, jer nemaju odgovarajuću dozvolu Ujedinjenih nacija. UN demantuju Rjabkova i ističu da su pružili sve neophodne dozvole za istražni tim. Generalni direktor OZHO kaže da njihov istražni tim "zbog bezbednosnih problema" još nije ušao u Dumu.

Sergej Rjabkov kaže da je tim istražitelja zaustavljen u Dumi, a kao razlog je naveo to da nemaju dozvolu Odseka za bezbednost Ujedinjenih nacija, prenosi AP.

AP navodi da njegova današnja izjava možda nagoveštava da neko blokira tim istražitelja Organizacije za zabranu hemijskog oružja, a Rusija i Sirija su pozdravile njihovu istragu.

S druge strane, Ujedinjene nacije saopštavaju da su pružile sve neophodne dozvole za istražni tim Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) u Dumi.

"Ujedinjene nacije pružile su neophodne dozvole da tim OZHO radi u Dumi. Nismo odbili nikakav zahtev da taj istražni tim ode u Dumu", rekao je portparol UN Stefan Dužarik, demantujući navode Rjabkova da tim ne može da pristupi Dumi.

Direktor OZHO: Bezbednosni problemi u Dumi

Generalni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Ahmet Uzumdžu kaže da njihov istražni tim "zbog bezbednosnih problema" još nije ušao u Dumu, dva dana nakon što su stigli u Siriju.

Ahmet Uzumdžu je na izvršnom savetu OZHO naveo da su ruski i sirijski zvaničnici, koji su prisustvovali sastanku u Damasku, rekli istražnom timu da i dalje postoje "bezbednosni problemi koji moraju da budu rešeni pre nego što tim uđe" u Dumu, prenosi AP.

Uzumdžu je istakao da se nada da će biti učinjeno sve što je neophodno kako bi tim mogao da uđe u Dumu što je pre moguće.

Tim će istraživati mesto navodnog hemijskog napada, gde se veruje da je 40 osoba poginulo.

Navodni napad dogodio se 7. aprila, a sirijska vlada demantovala je da je koristila hemijsko oružje i pozdravila je istragu.

Taj grad je, inače, doskora bio pod kontrolom pobunjenika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво