Makron nije mislio da signalizira promenu stava SAD o Siriji

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da nije mislio da signalizira promenu stava SAD o Siriji, nakon što je Bela kuća saopštila da predsednik SAD Donald Tramp i dalje želi da se američke trupe u Siriji vrate kući što je pre moguće.

"Bela kuća je u pravu kada kaže da je reč o vojnom angažovanju protiv Islamske države i da će ono prestati onoga dana kada rat protiv Islamske države bude okončan", rekao je Makron, preneo je Rojters.

On je, međutim, rekao i da SAD, udružujući snage sa Francuskom i Britanijom u subotu, u potpunosti shvataju da je "naša odgovornost iznad rata protiv ID i da postoji humanitarna odgovornost i odgovornost da se izgradi dugoročni mir".

Bela kuća je saopštila ranije danas da predsednik SAD Donald Tramp i dalje želi da se američke trupe u Siriji vrate kući što je pre moguće, prenosi Rojters.

Agencija podseća da je francuski predsednik Emanuel Makron u nedelju izjavio da je Trampa ubedio da u Siriji "dugoročno" zadrži američke trupe.

"Misija SAD se nije promenila - predsednik je jasno rekao da želi da se američke snage vrate kući što je pre moguće", saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Ona je navela da je Vašington "odlučan da u potpunosti uništi Islamsku državu i stvori uslove koji će sprečiti njen povratak".

"Pored tog, mi očekujemo od naših regionalnih saveznika i partnera da preuzmu veću odgovornost kako vojno tako i finansijski kako bi osigurali bezbednost regiona", piše u saopštenju Sandersove.

Francuski predsednik Emanuel Makron izavio je da je ubedio američkog predsednika Donalda Trampa da ostavi trupe u Siriji.

On je u intervjuu za francusku BFM televiziju kazao da je u telefonskom razgovoru, pre napada koalicionih snaga u subotu, ubedio Trampa da ne povlači vojsku iz Sirije.

"Ubedili smo ga da je neophodno da ostane tamo. Imamo kompletan međunarodni legitimitet da delujemo u tom okviru. Tri članice Saveta bezbednosti su intervenisale", rekao je Makron u televizijskom obraćanju povodom godišnjice od stupanja na čelo Francuske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво