Makron: Napadi na Siriju nisu ratni čin, već odmazda

Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da je napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju odmazda, nakon što su zapadne zemlje došle do dokaza da je vlada Bašara el Asada koristila hemijsko oružje na sirijskom narodu, a ne čin rata.

Makron ocenuje da je postojao potpuni "međunarodni legitimitet" da se interveniše u Siriji, jer je napad imao za cilj da podrži međunarodno pravo, prenosi AP.

Kako kaže, Zapad je bio prisiljen da deluje bez eksplicitne dozvole Ujedinjenih nacija, zbog konstantnih blokada koje pravi Rusija u Savetu bezbednosti.

Napad tri saveznika na postrojenja sa takvim oružjem predstavlja reakciju međunarodne zajednice, a izveden je perfektno, veoma precizno, kaže Makron.

"Pre deset dana predsednik Tramp je rekao da Sjedinjene Države treba da se povuku iz Sirije. Ubedili smo ga da je neophodno da tamo ostane dugoročno. Takođe smo ga ubedili da je neophodno da udare ograničimo na lokacije sa hemijskim oružjem", ističe francuski predsednik.

Makron kaže da sledećeg meseca putuje u Moskvu. Na novinarsko pitanje da li su Rusi saučesnici režimu u Siriji, odgovara: "Naravno da su saučesnici".

"To sam rekao i Vladimiru Putinu kada smo razgovarali, iako oni direktno nisu koristili hlor, ali su metodično onesposobljavali međunarodnu zajednicu da deluje putem diplomatskih kanala i zaustavi upotrebu hemijskog oružja", smatra Makron.

Rusija ponavlja da je hemijsko oružje u Siriji uništeno što je potvrdila i Organizacija za njegovu zabranu. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu za televiziju Rusija 1, kaže da su otrovne supstance koristili ekstremisti i da je sirijska vojska u mnogim gradovima i selima pronašla skladišta sa hemikalijama.

Cilj budućih antiruskih sankcija koje Amerika planira da uvede Moskvi jeste da se Rusija kazni jer je "globalni igrač". Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će eventualni dalji napadi na Siriju svet uvesti u haos.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво