Makron: Napadi na Siriju nisu ratni čin, već odmazda

Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da je napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju odmazda, nakon što su zapadne zemlje došle do dokaza da je vlada Bašara el Asada koristila hemijsko oružje na sirijskom narodu, a ne čin rata.

Makron ocenuje da je postojao potpuni "međunarodni legitimitet" da se interveniše u Siriji, jer je napad imao za cilj da podrži međunarodno pravo, prenosi AP.

Kako kaže, Zapad je bio prisiljen da deluje bez eksplicitne dozvole Ujedinjenih nacija, zbog konstantnih blokada koje pravi Rusija u Savetu bezbednosti.

Napad tri saveznika na postrojenja sa takvim oružjem predstavlja reakciju međunarodne zajednice, a izveden je perfektno, veoma precizno, kaže Makron.

"Pre deset dana predsednik Tramp je rekao da Sjedinjene Države treba da se povuku iz Sirije. Ubedili smo ga da je neophodno da tamo ostane dugoročno. Takođe smo ga ubedili da je neophodno da udare ograničimo na lokacije sa hemijskim oružjem", ističe francuski predsednik.

Makron kaže da sledećeg meseca putuje u Moskvu. Na novinarsko pitanje da li su Rusi saučesnici režimu u Siriji, odgovara: "Naravno da su saučesnici".

"To sam rekao i Vladimiru Putinu kada smo razgovarali, iako oni direktno nisu koristili hlor, ali su metodično onesposobljavali međunarodnu zajednicu da deluje putem diplomatskih kanala i zaustavi upotrebu hemijskog oružja", smatra Makron.

Rusija ponavlja da je hemijsko oružje u Siriji uništeno što je potvrdila i Organizacija za njegovu zabranu. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu za televiziju Rusija 1, kaže da su otrovne supstance koristili ekstremisti i da je sirijska vojska u mnogim gradovima i selima pronašla skladišta sa hemikalijama.

Cilj budućih antiruskih sankcija koje Amerika planira da uvede Moskvi jeste da se Rusija kazni jer je "globalni igrač". Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će eventualni dalji napadi na Siriju svet uvesti u haos.

broj komentara 16 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. apr 2018, 12:00)
milan lala [neregistrovani]

Ratni zlocin

Cim je usao u Jelisejku palatu odmah se potrudio da se upise u knjigu onih koji su bez dozvole Saveta Bezbednosti -OUN izvrsili nelegalnu agresiju na jednu suverenu drzavu Siriju koja se ocajnicki bori protiv medjunarodnih terorista .Sram ga bilo, mlad je pa ce imati vremena da bude pozvana na odgovornost. Sankcionisanje ratnih zlocina ne zastareva . Pateticno pokusao da glumi neku toboz silu, i da skrene paznju javnosti kod kuce sa ekonomskih problema koje ne zna da resava.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 10:21)
anonymous [neregistrovani]

Odmazda

Valjda zato što je Asad ratovao protiv Isila koji je vršio zločine nad francuskom narodom.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 10:21)
anonymous [neregistrovani]

Ratni zločin francuske

Napad na siriju je ratni zločin i kršenje međunarodnog prava!Urušavanje međunarodnog poretka i guranje sveta u treći svetski rat :(

(ponedeljak, 16. apr 2018, 09:47)
anonymous [neregistrovani]

logika

ako je osveta legitimna stvar onda makron tvrdi da i teroristi imaju legitimno pravo davse svete. svasta smo culi ali ovo ...

(ponedeljak, 16. apr 2018, 08:51)
anonymous [neregistrovani]

Makron i odmazda

Bombardovati jednu državu i njen narod u ime nekog svog prava, a tim nasilničkim činom prekršiti sve međunarodne i svoje ustavne zakone je zločin.Žalosno je to što će istina izaći na videlo kao i uvek do sad, ali počinioci zločina neće odgovarati.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 08:04)
mirjana [neregistrovani]

mlad i neiskusan!!!

Makron kaze "da je to bila osveta ili odmazda" ?kome se on sveti ili Francuska?Takvom izjavom odobrava teroristicke napade po Francuskoj jer se radikalni islamisti i oni njegovi Francuzi i Francuskinje ,koji su to postali "svete"?Zalosno i dramaticno po obican narod!!!

(ponedeljak, 16. apr 2018, 08:01)
Sasa [neregistrovani]

Francuska

Francuska se.opet ponasa kao nekakva kolonijalna tvorevina. Od Gadafija su prvo primili pare da bi onda bacili bombe po Libiji mimo rezolucije SB. Tako da nije cudno sto su Rusi sve rezolucije jednostavno blokirali jer ovi koriste sve mogucnosti da bi iscenirali ili izazvali rat.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 07:50)
anonymous [neregistrovani]

Ratmi cin

Bombardovati drzavu koja se bori protiv terorista ne da je ratni cin nego i terorizam i ratni zlocin. Makron je mlad pa ce sigurno za ovaj ratni zlocin sesti na optuzenicku klupu kad tad.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 03:56)
anonymous [neregistrovani]

sta je bolje?

trpeti nepravdu koju amerikanci sprovode 30 godina i igrati po njihovom i biti miran i sit ili se suprostaviti svetskoj oligarhiji unistiti i izgubiti drzavu,narod,dom .Ja na ovo nemam odgovor i u stalnom sam konfliktu sa samim sobom

(ponedeljak, 16. apr 2018, 03:46)
anonymous [neregistrovani]

medjunarodno pravo

je umrlo 99te napadom na SRJ. Za ovo bi Tramp trebao da robija. U Americkom ustavu jasno stoji da Americke vojne snage ne mogu intervenisati i biti upotrebljene osim ako nije objavljen rat drugoj drzavi.Verujem da isto ili slicno stoji i u Britanskom i Francuskom ustavu.