"Trka u naoružanju postala je opasna stvarnost"

Zvaničnik ruskog ministarstva Vladimir Jermakov navodi da je trka u naoružanju u svetu postala opasna stvarnost zbog akcija zapadnih država, dodajući da su novi pravno obavezujući međunarodni sporazumi teško mogući u doglednoj budućnosti.

"Svest (država Zapada) o nemogućnosti da produže period svoje unilateralne dominacije u globalnim pitanjima izaziva nervozu i dovodi do takvih neprimerenih akcija kao što su sankcije, prinude i neetičko ponašanje unutar država", rekao je Jermakov u Skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, prenosi Tas.

Iz te perspektive, dodao je, trka u naoružanju je veoma opasna stvarnost pre nego blef, i ona ima značajan subverzivni uticaj na globalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost.

Jermakov je direktor odseka za sprečavanje širenja nuklearnog oružja i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva odbrane, navodi Tas.

"Jedino validna pravno obavezujuća obaveza u oblasti razoružanja je Član 6 Ugovora o neširenju nuklearnog oružja. Teško da možemo da računamo na nešto više u doglednoj budućnosti", rekao je Jermakov.

O mogućnosti proširenja novog ugovora "START", koji je stupio na snagu 2011. i za koji se očekivalo da će na snazi biti 10 godina, može se, prema njegovim rečima, govoriti tek nakon što se SAD u potpunosti usaglase sa odredbama tog sporazuma.

Prema njegovim rečima, sadašnji sistem kontrole naoružanja više ne odgovara Amerikancima, pa zato pokušavaju da podriju postojeće sporazume.

"Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa dovodi se u pitanje, neizvesna je perspektiva sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju. Pretnja pojave oružja u svemiru sve je očiglednija. Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba nema šanse da stupi na snagu, a konvencija o biološkom oružju je ćorsokaku", kaže Jermakov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи