Bivši sirijski oficir: Napadi nisu uništili sve hemijsko oružje

Abdulsalam Abdulrazek, bivši oficir koji je bio uključen u sirijski program hemijskog oružja tvrdi da su napadi SAD, Britanije i Francuske na Siriju pogodili "delove, ali ne i srce" tog programa.

Bivši kapetan Abdulsalam Abdulrazek, koji se sada nalazi delu severne Sirije koji drže pobunjenici, smatra da vazdušni udari neće osujetiti sposobnost Sirije da proizvodi hemijsko oružje i izvodi nove napade.

Abdulrazek je u izjavi za AP rekao da je u Siriji bilo oko 50 skladišta hemijskog oružja, pre nego što je taj program prekinut 2013. godine. Uveren je da ta skladišta i dalje postoje, a da se pomeraju po potrebi. 

Kako kaže, taj program je prekinut delimično, jer Damask nije dozvolio inspekciju postojećih skladišta hemijskog oružja.

Abdulrazek je bio u Istočnoj Guti do 2012. godine, kada je pobegao iz sirijske vojske, navodi AP.

Zamenik sirijskog predsednika skupštine Najdat Anzur rekao je, u međuvremenu, da veruje da bi zapadne zemlje mogle da hemijsko oružje ponovo iskoriste kao izgovor da bi izvele vazdušne udare na njegovu zemlju.

Anzur je agenciji AP rekao da zapadne zemlje žele da nastave sirijske mirovne pregovore u Ženevi pod uslovima koji podrazumevaju novi ustav, održavanje predsedničkih izbora i formiranje vlade uz učešće oružanih opozicionih grupa.

Takvi uslovi za ponovno pokretanje mirovnih pregovora su, prema njegovim rečima, "neprihvatljivi i nemogući".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво