Oštra polemika Vasilija Nebenzje i Niki Hejli, SB odbacio rusku rezoluciju

Na zahtev Rusije, Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je o situaciji u Siriji posle vazdušnog napada SAD, Britanije i Francuske na ciljeve u toj zemlji. Sa samo tri glasa "za", SB UN odbacio predloženi tekst Rusije. Sednicu obeležila žučna rasprava ambasadora Rusije Vasilija Nebenzje i ambasadorke SAD Niki Hejli.

19.50 – Završena sednica SB UN.

19.25 – Sa tri glasa "za", osam "protiv" i četiri uzdržana, nacrt ruske rezolucije o osudi napada na Siriju, SB UN je odbacio.

18.00 – Kineski ambasador pri UN pozvao je na poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja i dodao da Peking osuđuje svaki jednostrani napad na suverenu zemlju.

17. 50 – Režim u Damasku godinama je kršio međunarodno pravo, Pariz i naši saveznici nisu više to mogli da trpe, rekao je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr, dodavši da Povelja UN ne sme da služi zaštiti kriminalaca.

17.40 – Sila je morala da se upotrebi kako bi se sačuvali životi, naglasila je britanska ambasadorka pri UN Karen Pirs, dodavši da Sirija nije uništila svo hemijsko oružje na šta se ranije obavezala.

17.35 – SAD su delovale u cilju da odvrate režim u Damasku od daljeg korišćenja hemijskog oružja, a slike mrtve dece u Dumi nisu "lažna vest", rekla je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli, poručivši Rusiji da preispita svoje prioritete.

17.25 – Nebenzja ističe da su naučna postrojenja na koju je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje. "Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Pre sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka", naglasio je ruski ambasador.

17.20 – SAD čine katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodnog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku, rekao je ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebanzja.

17.15 – Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da tvrdnje u hemijskom napadu u Dumi treba da ispita tim stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koji se već nalazi na terenu.

17.10 – Pozivom da predstavnik Sirije pristupi sednici, počeo je sastanak Saveta Bezbednosti UN o situaciji u Siriji.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je razoluciju Rusije, koju je Moskva, nakon napada na Siriju, predložila. U tekstu u koji je Rojters imao uvid, osuđuje se "agresija SAD i njenih saveznika na Siriju i kršenje međunarodnog prava i Povelje UN". 

Tri članice SB UN glasale su "za", osam je bilo "protiv", dok su četiri glasa bila uzdržana.

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna podrška devet zemalja i da nijedna od pet stalnih članica SB UN, tj. Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne uloži veto.

Ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebanzja rekao je na sednici da SAD čine katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodnog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku.

Nebenzja ističe da su naučna postrojenja na koju je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje.

"Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Pre sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka", naglasio je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, zemlje koje vojne akcije u Siriji pravdaju borbom protiv terorista zapravo žele da rasparčaju tu zemlju.

"Čini se da je konačno postalo jasno da se oni na Zapadu, koji pokušavaju da opravdaju svoje vojno prisustvo u Siriji neophodnošću da unište džihadiste, zapravo svrstavaju sa njima i žele da raskomadaju tu zemlju", rekao je Nebenzja.

Smatra da su vazdušni udari na Siriju pogoršali humanitarnu situaciju i izazvali novi talas izbeglica iz te zemlje i regiona.

Američka ambasadorka Niki Hejli žustro je odgovorila, rekavši da su SAD delovale u cilju da odvrate režim u Damasku od daljeg korišćenja hemijskog oružja.

Slike mrtve dece u Dumi nisu "lažna vest", rekla je američka ambasadorka, poručivši Rusiji da preispita svoje prioritete.

SAD su "spremne kao zapeta puška" da ponovo napadnu Siriju, ukoliko vlada predsednika Bašara el Asada ponovo odluči da iskoristi hemijsko oružje, dodala je Hejlijeva.

"Uvereni smo da smo osakatili program hemijskog oružja Sirije. Spremni smo da nastavimo sa pritiskom, ako su dovoljno ludi da nas testiraju", rekla je američka ambasadorka, prenosi Rojters.

Guteres poziva na uzdržanost

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je sve države članice SB UN da "pokažu uzdržanost i da izbegnu akcije koje bi mogle da dovedu do eskalacije i pogrošanja patnji sirijskog naroda".

Dodao je da se tim stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) već nalazi u Siriji, spreman da obiđe mesto navodnog napada u Dumi.

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov snažno osudio napad, oceniviši ga neprihvatljivim i nezakonitim.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije danas da sadašnja eskalacija situacije oko Sirije ima razoran uticaj na celokupan sistem međunarodnih odnosa.

Sa druge strane, američki predsednik Donald Tramp je poručio da je napad na Siriju, koji je izveden prošle noći, "bio savršen i da je nije mogao biti bolji".

Nemačka kancelarka Angela Merkel kao i većina zapadnih zemalja uključjući i čelnike EU pozdravili su napad, dok su osude stigle i iz Kine i Irana.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво