Pariz objavio obaveštajni izveštaj o hemijskom napadu u Siriji

Francuska je obelodanila izveštaj svojih obaveštajnih službi u kojem se navodi da je, posle analize "pouzdanih informacija" i otvorenih izvora, zaključeno da su snage sirijske vlade 7. aprila izvele hemijski napad u Dumi protiv civila.

Izveštaj, koji je do danas bio strogo poverljiv, objavljen je nakon što su SAD, Francuska i Britanija protekle noći izvele koordinisane udare na snage sirijske vlade u Siriji zbog navodnog napada hemijskim oružjem.

"Nakon što smo analizirali video-snimke i fotografije žrtava objavljene na internetu, obaveštajne službe su mogle da zaključe, sa visokim stepenom sigurnosti, da ogromna većina tih snimaka i fotografija nije lažna", navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

U dokumentu stoji da nisu vidljive nikakve mehaničke povrede među ljudima na snimcima, a da su uočeni svi simptomi karakteristični za napad hemijskim oružjem, pre svega agensima koji dovode do gušenja organofosfornim agensima ili hidrocijaničnom kiselinom.

"Pouzdani podaci pokazuju da su sirijski vojni zvaničnici koordinisali ono za šta se ispostavlja da je upotreba hemijskog oružja koje sadrži hlorin u Dumi, 7. aprila", navodi se u izveštaju.

Takođe se ističe da su francuske službe utvrdile da nisu sve zalihe i kapaciteti hemijskog oružja sirijske vlade prijavljeni Ujedinjenim nacijama.

"Sirija nije prijavila mnoge aktivnosti svog Naučnog centra za proučavanje i istraživanja", navodi se u dokumentu.

Kako se zaključuje u izveštaju francuskih obaveštajnih službi, Sirija nije odgovorila na pitanja među kojima su moguće preostale zalihe iperita i DF, neprijavljeno hemijsko oružje malog kalibra i oznake VX i "sarin" na lokacijama za proizvodnju i utovar.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво