Mej: Parlament zaobiđen zbog potrebe za brzom reakcijom

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je zbog potrebe za brzim reagovanjem i zaštite "operativne sigurnosti", odlučila da se Britanija pridruži vazdušnim napadima na Siriju, bez prethodnog glasanja u parlamentu. Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin kaže da nije bilo pravne osnove za udare Britanije protiv Sirije.

Tereza Mej, koja se našla na udaru kritika pojedinih britanskih poslanika jer nije zatražila mišljenje parlamenta pre nego što je uključila zemlju u vojne akcije u Siriji, rekla je da će se obratiti parlamentu u ponedeljak kako bi objasnila svoje akcije, preneo je AP.

Mejova je noćas saopštila da je dala naređenje britanskim snagama da izvedu precizne raketne udare na Siriju kako bi se uništilo njihovo hemijsko oružje, ističući da vojna akcija nije imala alternativu.

Navela je da se raketni udari izvode tako da na minimum budu svedeni bilo kakvi civilni gubici i da to nije pokušaj promene sirijske vlade, javio je Rojters.

Mejova je rekla da se Britanija priključila SAD i Francuskoj u napadu koji je opisala kao "ograničen i ciljan", nakon što su obaveštajni podaci ukazali da je vlada Bašara el Asada odgovorna za napad hemijskim oružjem u Dumi.

Korbin: Nije bilo pravne osnove za britanske udare

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da nije bilo pravne osnove za udare Britanije protiv Sirije, upozorivši da će takva akcija ohrabiti druge da se ponašaju na isti način.

Korbin je istakao da je premijerka Tereza Mej trebalo da konsultuje parlament pre nego što je naredila da se britanski avioni pridruže koordinisanim napadima na Siriju kao odgovor na napad hemijskim oružjem, za koji Mejova navodi da su snage sirijskog predsednika izvele u pregrađu Damaska pre nedelju dana.

Korbin, koji se godinama bori protiv rata, rekao je i da je pisao Terezi Mej i zatražio od nje da u integralnom izdanju objavi pravni savet koji je dobila pre nego što je preduzela akciju protiv Sirije.

SAD, Francuska i Britanije pokrenule su tokom noći vazdušne udare u Siriji kako bi kaznile predsednika Bašara el Asada zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja protiv civila prošle nedelje i kako bi ga odvratili da tako nešto "ponovo uradi".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво