Putin osudio napad na Siriju, saziva sednicu Saveta bezbednosti

Istorija će sve staviti na svoje mesto, kao što je već pokazala da je Vašington odgovoran za masakre u Jugoslaviji, rekao je Vladimir Putin povodom napada SAD u Siriji. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zaseda u Njujorku na zahtev Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin snažno je osudio napad na Siriju, upozorivši da sadašnja eskalacija situacije oko Sirije ima razoran uticaj na celokupan sistem međunarodnih odnosa.

"Istorija će sve staviti na odgovarajuće mesto, kao što je već pokazala da je Vašington odgovoran za masakre u Jugoslaviji", rekao je Putin, prenosi RT.

Putin je naveo da Rusija saziva hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o agresivnim akcijama SAD i njihovih saveznika u Siriji. Sednica počinje u 17 časova po srednjeevropskom vremenu.

"Rusija snažno osuđuje napad na Siriju, gde ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u ratu protiv terorizma", istakao je ruski predsednik.

Putin je zaključio da "SAD svojim akcijama sve više pogoršavaju humanitarnu katastrofu u Siriji, donose patnje civilima i zapravo povlađuju teroristima, koji sedam godina kinje sirijski narod i izazivaju novi izbeglički talas iz te zemlje i regiona kao celine".

Lavrov: Akcije u Siriji - neprihvatljive i nelegitimne

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov navodi da su akcije SAD i njihovih saveznika u Siriji "neprihvatljive i nelegitimne".

"Razgovaraće se o tome kako zapadni partneri objašnjavaju svoje potpuno nelegitimne i neprihvatljive akcije. Američki predsednik, britanska premijerka i predsednik Francuske tvrdili su da poseduju nepobitne dokaze da je hemijsko oružje, pre svega, korišćeno u Dumi, a na drugom mestu, da je to uradio niko drugi do (predsednik Sirije) Bašar al Asad", rekao je Lavrov na 26. sednici skupštine Saveta za spoljnu i odbambenu politiku.

Zaharova: Negativan uticaj napada na mirovne pregovore

Najnoviji vazdušni napadi na Siriju, koje predvode SAD, negativno će uticati na mirovne pregovore, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ova akcija daje snažan znak ekstremistima i militantima da rade ispravne stvari", rekla je Zaharova, prenosi Rojters pozivajući se na novinsku agenciju RIA.

Zaharova je prethodno navela na svom nalogu na Fejsbuku da su SAD i njihovi saveznici izveli vojni udar na Siriju tačno u trenutku kada je ta zemlja dobila šansu za mirnu budućnost.

"Oni koji stoje iza napada polažu pravo na moralno vođstvo u svetu i deklarišu se kao jedinstveni i ekskluzivni. Potrebna je sasvim posebna jedinstvenost da se napadne sirijska prestonica u trenutku kada je Sirija dobila najzad šansu za mir", navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Tas.

Navodi da američki i drugi zapadni mediji treba da budu svesni svoje odgovornosti za ono što se dogodilo.

"Bela kuća kaže da se njena uverenost u hemijski napad Damaska zasniva na medijima, izveštajima o simptomima, snimcima i fotografijama kao i na kredibilnim informacijama. Nakon tog saopštenja, američki i drugi zapadni mediji treba da budu svesni svoje odgovornosti za ono što se dogodilo", navela je Zaharova.

Tokom noći, kao reakcija na navodni hemijski napad u Dumi – SAD, Britanija i Francuska su napale ciljeve u Siriji.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan je rekao da je Rusija, saveznik sirijskog predsednika Bšara el Asada, bila upozorena pre intervencije.

Moskva je saopštila da nijedan od projektila koji su lansirani na Siriju nije ušao u zonu koju kontrolišu ruski PVO sistemi koji štite oblasti u Tartusu i Hmejmimu.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво