Raspored vojnih snaga SAD, Francuske, Britanije i Rusije

Tri države koje su sprovele vazdušne napade na Siriju tokom noći imaju raspoređene jake vojne snage u tom regionu.

Sjedinjene Države su u Sredozemlje poslale borbenu grupu nosača aviona "Hari Truman". Grupa se sastoji od samog nosača sa posadom od 6.500 ljudi i najmanje sedam pratećih bojnih brodova čija je osnovna namena da štite ploveći aerodrom sa ukupno 70 aviona, među kojima je 48 višenamenskih palubnih F-18.

Ti avioni po potrebi mogu da štite flotu od vazdušnih napada, ali i da napadaju udaljene ciljeve na vodi i kopnu.

Među pratećim brodovima udarne grupe uvek je najmanje jedna krstarica i pet do šest razarača klase "Arli Berk" i "faragot".

Svi ovi brodovi nose redovan borbeni komplet od po 60 krstarećih raketa "tomahavk", koje takođe mogu da budu ispaljene i sa nosača aviona.

Uz to, razarači obezbeđuju štit protiv podmornica oko nosača.

Udarna grupa nosača aviona, kojih mornarica ima ukupno deset, smatra se najsnažnijom projekcijom američke vojne moći i obično se ne šalje daleko bez stvarne namere da se i upotrebi.

Britanski i francuski položaji 

Tradicionalni saveznik Amerike, Velika Britanija, u Sredozemlju u blizini Sirije ima tri podmornice klase "astjut" naoružane sa po 38 "tomahavka IV", dometa 1.600 kilometara. To znači da bi, u slučaju dejstava po Siriji, podmornice morale da budu u vodama same Sirije, Libana ili Izraela.

Pominje se i mogućnost slanja još tri podmornice nešto starije klase "trafalgar", još iz vremena Hladnog rata, sa po 30 "tomahavka".

Francuska, koja je prošle godine rekla da neće dozvoliti upotrebu hemijskog oružja protiv civila u Siriji, ima nekoliko baza u regionu potencijalnog sukoba.

Osim u samoj Siriji, gde je nekoliko stotina francuskih vojnika u sklopu savezničkih snaga koje prate Vašington, Pariz ima oko 1.700 vojnika u Džibutiju, oko 650 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a prisutni su i na severu Afrike.

U regionu su, naravno, Izrael i Saudijska Arabija, sa velikim i snažnim armijama sposobnim za strateška dejstva na daljinu.

Ruska vojska u regionu

Rusija u samoj Siriji ima dve velike baze, aerodrom "Hmejmim" i luku Tartus.

"Hmjimim" već tri godine služi kao glavna baza za udare na džihadiste i pobunjenike, sa potpuno opremljenom infrastrukturom potrebnom velikoj borbenoj bazi, uključujući i lovačke eskadrile za zaštitu jurišnih aviona i bombardera, kao i najsavremenije sisteme protivvazdušne odbrane S-400 i S-350 E.

Za ciljeve na zemlji zaduženi su savremeni "suhoji 34", nešto stariji "suhoji" 24 i 25, kao i strateški bombarderi "tupoljev" – 22, 95 i 160. Njih u vazduhu brane lovci velikog doleta "suhoji" 27 i 35, kao i presretači "mig 31".

Rusija svih tih aviona u Hmejmimu ima dovoljno za tekuće akcije protiv pobunjenika, ali joj je zbog geografskog položaja mnogo lakše nego ranije pomenutim zemljama da pojača snage koliko god bude bilo potrebno.

Satelitski snimci mornaričke baze u Tartusu pokazuju da je svih 11 ruskih bojnih brodova i podmornica isplovilo iz luke, što se radi u slučaju mogućnosti napada. I ova luka je zaštićena snažnim baterijama S-300 i S-400.

U slučaju eskalacije sukoba, Rusija može da računa na podršku celokupne sirijske vojske, dok analitičari kao mogućeg saveznika Moskve u takvom sukobu pre svega pominju Iran.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи