SAD, Britanija i Francuska napale Siriju, dejstvovala sirijska PVO

Tokom noći SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele vazdušne napade na ciljeve u Siriji. Nema stradalih, pričinjena je samo materijalna šteta, saopštila je sirijska vojska dok mediji javljaju da su tri osobe povređene. U Damasku dejstvovala protivvazdušna odbrana. Pentagon saopštava da su pogođene tri lokacije. Amerikanci koristili krstareće rakete "tomahavk". Vladimir Putin saziva sednicu Saveta bezbednosti. Predsednik Sirije Bašar el Asad smatra da je napad usledio nakon što je Zapad shvatio da je izgubio kontrolu i kredibilitet u konfliktu.

20.10 – Zajednička vojna operacija postigla svoje ciljeve, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika.

18.00 – Nemačka, Francuska, Velika Britanija i SAD će se sastati u nedelju u Londonu kako bi razgovarali o sledećim koracima nakon napada na Siriju, kaže šef nemačke diplomatije Hako Mas. 

17.10 – Na Ist Riveru počela sednica Saveta bezbednosti UN, koju je sazvala Rusija nakon napada na Siriju. 

16.45 – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov navodi da su akcije SAD i njihovih saveznika u Siriji "neprihvatljive i nelegitimne". 

15.50 – Od 105 raketa, koliko su lansirale SAD, Francuska i Velika Britanija, nijedan "tomahavk" nije oboren iznad Sirije, saopštio je Pentagon demantujući navode sirijske i ruske vlade.

14.30 – Donald Tramp je napisao na Tviteru: "Savršeno izveden napad prošle noći. Hvala Francuskoj i Velikoj Britaniji na mudrosti i moći njihove vojske. Rezultat nije mogao biti bolji. Misija obavljena!" 

11.55 – Predsednik Sirije Bašar el Asad je rekao da je napad predvođen SAD usledio nakon što je Zapad shvatio da je izgubio kontrolu i kredibilitet u konfliktu. 

11.40 –Sirijski PVO oborio 71 od 103 krstareće rakete, izjavio je general-pukovnik ruske vojske Sergej Rudskoj. Navodi da su sirijski vojni objekti pretrpeli samo manju štetu. Rusija bi mogla da razmotri snabdevanje Sirije i drugih zemalja raketnim sistemima S-300, rekao je Rudskoj.

10.15 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da napad na Siriju za nas predstavlja bolno podsećanje na period kroz koji smo prošli. Mi smo mala zemlja, ne treba da se mešamo, rekao je predsednik.

10.00 – Putin snažno osudio napad i naveo da Rusija saziva hitan sastanak Saveta bezbednosti UN "o agresivnim akcijama SAD i njihovih saveznika u Siriji".

09.50 – Sirijska vojska saopštava da niko nije poginuo u vazdušnim udarima i da je pričinjena samo materijalna šteta.

09.10 – Protiv raketnog napada sirijske snage su upotrebile sisteme vazdušne odbrane proizvedene pre više od 30 godina u Sovjetskom Savezu, S-125, S-200, "buk" i "kvadrat", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Sirijski PVO oborili svih 12 raketa koje su gađale vazdušnu bazu u Dumairu, istočno od Damaska.

07.20 – Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan je rekao da napad u Siriji nije usmeren protiv sirijskih saveznika. Rusi su upozoreni pre intervencije, rekao je Le Drijan.

06.15 – U napadu kod Homsa povređena su tri civila, javljaju sirijski državni mediji. Gađane baze su ranije evakuisane na osnovu ruskih upozorenja, saopštavaju u Damasku, prenosi Rojters. Materijalna šteta je načinjena samo u naučno-istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod sirijske prestonice.

06.10 – Moskva saopštava da nijedan od projektila koji su lansirani na Siriju nije ušao u zonu koju kontrolišu ruski PVO sistemi koji štite oblasti u Tartusu i Hmejmimu. Sirijska vlada navodi da je u napadu ispaljeno oko 30 projektila i da je oborena trećina, prenosi Bi-Bi-Si. Prethodno su zvaničnici Pentagona saopštili da nemaju podatke o bilo kakvim gubicima.

05.30 – Sirijski državni mediji nazivaju napad "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava". Ističu da je u napadu kod Damaska pričinjena samo materijalna šteta.

05.15 – Napadnuta je prestonica suverene države koja se godinama bori protiv pretnje terorizma, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Dodala je da je napad izvršen u vreme kada je postojala šansa za mirnu budućnost.

04.41 – Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov saopštio je da napadi na Siriju neće ostati bez posledica, javlja RT.

04.30 – Sirijska državna televizija javlja da je protivvazdušna odbrana oborila 13 projektila iznad Damaska. Takođe, navodi se da su napadi na Homs presretnuti.

04.20 – General Danford je rekao da je večerašnja runda vazdušnih napada gotova. Američki zvaničnici poručuju da je cilj "da se pošalje jasna poruka Asadu". Nema podataka o eventualnim američkim gubicima. Američki sekretar za odbranu Džim Matis naveo da dalji napadi zavise od poteza sirijskog predsednika Asada.

04.18 – Američki sekretar za odbranu Džim Matis rekao da su napadi bili snažniji od onih prošle godine. Naveo je da je reč o jednokratnom udaru i da se vodilo računa da se izbegnu civilne žrtve. "Bili smo veoma precizni, ali istovremeno, bio je to težak napad", poručuje Matis. 

04.17 – Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD general Džozef Danford rekao je da Rusima nije unapred dostavljen spisak ciljeva, kao i da su u talasu napada pogođene tri lokacije, hemijski kompleks u Damasku, skladište u Homsu, kao i još jedan komandni centar.

03.50 – Desetak eksplozija u Damasku. Si-En-En javlja, pozivajući se na vojne zvaničnike, da je ovo samo prvi u nizu napada na sirijske položaje. 

03.30 – Sirijska državna televizija javlja da protivvazdušna odbrana dejstvuje protiv aviona koji učestvuju u napadu. Rojters navodi da je pogođen naučni centar u Damasku. 

03.12 – Američki predsednik Donald Tramp naredio napade na Siriju, Odmah zatim, počela zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.

U noćašnjim napadima pogođena je vazdušna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom. Pogođen je i vojni depo u istočnom Kalamunu, severozapadno od Damaska, lokacija u Masjafu 170 kilometara severno od prestonice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno-istraživački centar u Damasku za koji Pentagon tvrdi da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

Sirijska vojska je saopštila da niko nije poginuo, i da su napadi naneli samo materijalnu štetu. Mediji su javili da su povređene tri osobe.

Od pogođenih zgrada, kako javlja Rojters, ostao je po koji ćošak.

Direktor sirijskog Naučno-istražnog instituta kaže da je ta zgrada, koja je sravnjena sa zemljom, korišćena za razvoj lekova koji ne mogu da se uvezu u Siriju, uključujući i one koji se koriste protiv raka.

Na obodu istražnog kompleksa ostale su spaljene knjige, laboratorijske maske i rukavice, razbacani dokumenti i registri sa imenima lekova.

Od autobusa u blizini napadnutih lokacija ostale su samo školjke, palme izgledaju oronulo i fali im lišće.

"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je Tramp obraćajući se naciji.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

Predsednik Donald Tramp je, obraćajući se javnosti, rekao da "zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku". Naveo je da će akcija trajati sve dok "sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje".

Tramp je rekao da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i da ga nije izveo čovek već "čudovište". Kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom režimu i predsedniku Bašaru el Asadu.

"Dve hiljade trinaeste predsednik Putin je obećao svetu da će garantovati eliminaciju hemijskog oružja Sirije. Asadov nedavni napad, i današnji odgovor, direktan su rezultat neispunjenog obećanja Rusije. Rusija mora da odluči da li će nastaviti tim mračnim putem, ili će se pridružiti civilizovanim nacijama kao snaga stabilnosti i mira. Nadam se da ćemo se jednog dana složiti sa Rusijom, možda čak i Iranom – a možda i ne", rekao je Tramp. 

Manja grupa demonstranata se ubrzo zatim okupila ispred Bele kuće i uzvikivala "zaustavite bombardovanje Sirije".

Odmah posle Trampovog govora, oko tri sata posle ponoći, u Damasku su se oglasile sirene koje oglašavaju početak vazdušne opasnosti, a nedugo zatim su se čule i prve detonacije. Agencije su javile da je u sirijskoj prestonici pogođen naučni centar koji se u poslednje vreme često povezivao sa razvojem hemijskog naoružanja.

Protivvazdušna odbrana je ispalila projektile a sirijska država televizija je javila da je oboreno 13 raketa iznad Damaska.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da nije bilo alternative vojnoj akciji, kritikujući Rusiju zbog nedavnih poteza u Savetu bezbednosti UN.

"Ovde se ne radi o intervenciji u građanskom ratu. Nije reč o promeni režima", navela je Tereza Mej.

Britansko ratno vazduhoplovstvo, koje je koristilo bazu na Kipru, napalo je ciljeve kod Homsa, javlja Bi-Bi-Si. Britanci su koristili avione "tajfun". Kasnije se Kipar distancirao od napada saopštivši da nije unapred bio obavešten o akciji izvedenoj iz baze na tom ostrvu.

Oglasio se i francuski predsednik Emanuel Makron koji je rekao da je naredio napade zato što su desetine muškaraca, žena i dece "masakrirani hemijskim oružjem". "Crvena linija je pređena", poručio je Makron.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je da je francuska vojska tokom noći gađala glavni sirijski centar za istraživanje hemikalija i još dva objekta, tvrdeći da je Rusija bila unapred obaveštena da će udari biti izvedeni.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis je na brifingu za medije rekao da su napadi bili "teži" od onih koji su izvedeni prošle godine. Dodao je da je Rusija upozorena.

Matis je istakao da veruje da su napadi poslali snažnu poruku dodajući da su mogući novi napadi ako Bašar el Asad odluči da ponovo koristi hemijsko oružje. 

Prema rečima zvaničnika Pentagona, nema podataka o eventualnim američkim gubicima. 

Број коментара 81

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара