SB UN o Siriji: Oprečne poruke Rusije i Zapada, Kina poziva na uzdržanost

Antonio Guteres je na sednici Saveta bezbednosti upozorio da je situacija na Bliskom istoku do te mere haotična da je postala pretnja po globalni mir. Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja smatra da su SAD, Britanija i Francuska zainteresovane samo za rušenje sirijske vlade i obuzdavanje Rusije, dok Niki Hejli tvrdi da su sirijske vlasti "u najmanje 50 slučajeva koristile hemijsko oružje".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres obratio se Savetu bezbednosti povodom situacije u Siriji i pozvao sve zemlje da "deluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima".

"Rastuće tenzije i nemogućnost postizanja kompromisa u uspostavljanju mehanizma odgovornosti prete da dovedu do vojne eskalacije punih razmera", rekao je Guteres u obraćanju 15-članom Savetu.

Prvi čovek svetske organizacije istakao je da je Bliski istok "u opasnosti" i da je situacija do te mere haotična da je postala pretnja po globalni mir.

"Istovremeno se vodi nekoliko sukoba koji su na različite načine povezani. Nema vojnog rešenja ovog konflikta", rekao je Guteres.

Rusija je, inače, uz podršku Kine i Bolivije, zatražila da se generalni sekretar UN obrati Savetu bezbednosti.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je optužio SAD, Britaniju i Francusku da im je jedini cilj da sruše sirijski vladu i obuzdaju Rusiju.

"Nastavljamo da pratimo opasne vojne pripreme za nelegalni akt sile protiv jedne suverene države, što bi predstavljalo kršenje međunarodnog prava. Pozivamo rukovodstvo tih zemalja da neodložno to ponovo razmotre", poručio je Nebenzja.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je da Donald Tramp još nije doneo odluku o mogućim napadima na Siriju.

"Naš predsednik još nije doneo odluku o mogućoj akciji u Siriji. Ali ukoliko SAD i naši saveznici odluče da deluju u Siriji, to će biti u odbranu principa oko kojeg se svi slažemo", rekla je Hejlijeva.

Hejlijeva tvrdi da su sirijske vlasti "u najmanje 50 slučajeva koristile hemijsko oružje".

Ambasadorka SAD pri UN odmah posle sednice Saveta bezbednosti odlazi u Vašington na konsultacije.

"Sirijska vlada je došla do tačke od koje nema povratka, a svet mora da pruži jedinstven i čvrst odgovor", poručio je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr, dok je kineski ambasador pri UN rekao da je ceo svet u strahu od izbijanja novog rata i pozvao na uzdržanost.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво