Kim Džong Un na partijskom sastanku o dijalogu sa SAD

Severnokorejski lider Kim Džong Un predsedavao je sastankom Radničke partije na kojem je analizirao budući ishod dijaloga sa SAD i razvoj odnosa dve Koreje uoči samita sa Južnom Korejom zakazanog za 27. april, objavili su državni mediji u Severnoj Koreji, prenosi "Rojters".

Navodi se da je severnokorejska novinska agencija KCNA u prvom pominjanju zvaničnog dijaloga sa SAD i samita sa Seulom javila da je Kim utvrdio "strateška i taktička pitanja" koja treba usvoji moćna vladajuća stranka.

Severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho izjavio je tokom posete Moskvi, da su situacija na Korejskom poluostrvu i svetski događaji pokazali da njegova zemlja i Rusija treba da osnaže međusobne veze.

Ministar Ho je to rekao uoči razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim o situaciji u vezi sa nuklearnim i raketnim programom Severne Koreje i tenzijama na relaciji Pjongjang-Seul-Vašington, prenosi Rojters.

"Trenutna situacija na Korejskom poluostrvu i oko vaše zemlje, kao i sveukupna međunarodna politička situacija iziskuju da naše dve zemlje dalje jačaju međusobnu prijateljsku saradnju, stratešku komunikaciju i koordinaciju delovanja", rekao je Ri novinarima.

Ho je izrazio nadu da će dve strane pronaći konkretne načine da u svojim odnosima ove godine uspostave "novu prekretnicu".

Ri je u ponedeljak doputovao u Moskvu i razgovarao sa sekretarom Ruskog saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim o opcijama za dijalog između Pjongjanga i Seula, preneo je Tas.

Inače, visoki severnokorejski zvaničnici angažovani su proteklih nedelja u nizu međunarodnih diplomatskih aktivnosti s obzirom na mogućnost sastanka između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво