Američke sankcije Putinovim saradnicima – kakve će biti posledice

Rusija neće ostati bez odgovora na nove sankcije koje su SAD uvele ruskim biznismenima, kompanijama i zvaničnicima – saradnicima predsednika Vladimira Putina. Moskva poručuje da je nikakvi pritisci neće prisliti da promeni svoj smer, već će samo ujediniti rusko društvo.

Vašington je povukao jedan od najagresivnijih poteza u kažnjavanju Moskve zbog, kako se ističe, niza štetnih aktivnosti ruske vlade širom sveta, među kojima je i mešanje u američke izbore 2016. godine. Sankcije, uvedene pod pritiskom Kongresa, odnose se na sedmoricu ruskih bogataša, kao što su Oleg Deripaska i Sulejman Kerimov.

"Kao što predsednik uvek govori, želimo dobre odnose sa Rusijom, ali to zavisi od njihovog ponašanja. Sankcije neće uticati na pripreme sastanka Donalda Trampa i Vladimira Putina", rekla je Sara Sanders, portparolka Bele kuće.

Na spisku je 12 kompanija, 17 zvaničnika ruske vlade i državna kompanija za trgovinu oružjem, koja ima dugogodišnje veze sa Sirijom.

Sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Petrušev kaže da je od medija saznao da je i on na listi.

"Bio sam i pre, ali smo normalno nastavili naše međunarodne aktivnosti. Te sankcije ne znače da ćemo prestati da komuniciramo s Amerikancima", napomenuo je Petrušev.

Za Moskvu su sankcije neosnovane i neprijateljske. Analitičari ocenjuju da bi mogle da nanesu štetu ruskoj ekonomiji, naročito finansijskom i energetskom sektoru.

Analitičar iz Vašingtona Džejmi Kričok kaže da su ove sankcije protiv prijatelja Vladimira Putina, pojedinaca koje on dugo poznaje.

"Kremlj to ne može da predstavi kao kaznene mere protiv ruskog naroda", objašnjava Kričok.

Rusija poručuje da je krajnje vreme da Vašington odbaci iluziju da može da koristi jezik sankcija sa Moskvom.

Državnim kompanijama pod američkim sankcijama ruska vlada najavljuje dodatnu pomoć.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије