Polemika u Savetu bezbednosti o "slučaju Skripalj"

Otvorena sednica Saveta bezbednosti UN, posvećena trovanju bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, protekla je u "hladnoratovskoj atmosferi", uz međusobne optužbe Rusije i Velike Britanije, javlja dopisnik RTS-a iz Njujorka.

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je da Skripalj nije predstavljao pretnju po Rusiju.

"Verzija incidenta koju širi Britanija navodi da mu Rusija nikada nije oprostila za izdaju i odlučila da ga eliminiše. U međuvremenu, savršeno je jasno da čovek nije mogao da predstavlja pretnju po Rusiju", rekao je Nebenzja, prenosi Tas.

On je takođe naglasio da London vodi protiv Moskve propagandni rat bez ikakvih pravila.

Ponovio je da je cela priča u vezi sa trovanjem praktično pokušaj da se potkopa uticaj Rusije u svetu i da se na neki način Rusija stavi na stub srama što, prema njegovom mišljenju, ne koincidira sa činjeničnim stanjem. 

Britanska ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Karen Pirs rekla je da je ruski zahtev za pristup Juliji Skripalj prosleđen njoj i da čekaju njen odgovor.

"Dobili smo zahtev od ruskog konzualta. Prosledili smo ga Juliji Skripalj i čekamo njen odgovor. Njene želje se moraju uzeti u obzir", rekla je Pirsova, prenosi Rojters.

Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli nije prisustvovala sednici, već je na Ist River došla njena zamenica, koja je podržala Britaniju naročitu u kontekstu činjenice da je prošlo godinu dana od hemijskog napada u Siriji.

Smatra da bi uključivanje Rusije u istragu bilo kao da "piroman učestvuje u istraživanju požara koji je sam izazvao". 

Rusija je uputila zahtev da se njena delegacija sastane sa Julijom Skripalj, s obzirom na to da je ona ruska državljanka. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара