Rusija bez podrške u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja

Zvanična Moskva nije dobila podršku u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) za novu zajedničku istragu o trovanju bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalj. Šef britanske diplomatije Boris Džonson pozdravio je poraz Rusije, istakavši da je na umu imala samo jedan cilj – da prikrije istinu i zbuni javnost. Rusija je povodom "slučaja Skripalj" za sutra zatražila otvorenu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Za ruski predlog glasalo je šest zemalja, a protiv je bilo 15, dok je 17 zemalja bilo uzdržano, navodi Rojters.

Rusija je iznela predlog o zajedničkoj istrazi pošto je Britanija nije pozvala da učestvuje u istrazi koju vodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, a čiji će rezultati biti objavljeni sledeće nedelje.

"Rusija je bila ostavljena po strani u ovoj istrazi. Rečeno nam je da možemo da budemo obavešteni o rezultatima istrage koju u Engleskoj sprovode eksperti iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja, ali samo ako to Britanci budu želeli. Znajući kako su se takozvani britanski partneri ponašali, ne možemo da računamo na njihovu dobru volju", istakao je Aleksandar Šulgin, predstavnik Rusije u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja. 

Predlog Rusije podržali su Kina, Azerbejdžan, Sudan, Alžir i Iran.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson pozdravio je poraz Rusije u pokušaju da od Organizacije za zabranu hemijskog oružja dobije podršku za zajedničku istragu o trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Britaniji.

"Rusija je na umu imala jedan cilj otkako su na teritoriji Britanije pokušana ubistva upotrebom vojnog hemijskog oružja – da prikrije istinu i zbuni javnost", saopštio je Džonson, prenosi Rojters.

Šef britanske diplomatije smatra da je "međunarodna zajednica ponovo prozrela tu taktiku i danas teško porazila pokušaje Rusije da skrene sa koloseka primeren međunarodni proces".

"Danas smo u Hagu prisustvovali još jednom pokušaju Rusije da frustrira i zbuni proces međunarodne pravde povodom onoga što se dogodilo u Solzberiju. To je još jedan cinični manevar. Potrebna im je podrška 28 zemalja, a dobili su samo šest glasova", rekao je Nik Hit, zamenik britanskog ambasadora u Holandiji. 

Sergej i Julija Skripalj otrovani su nervnim agensom "novičok" u britanskom gradu Solzberiju 4. marta, a Britanija je za napad optužila Rusiju koja to negira.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво