Forin ofis: Nismo tvrdili da je "novičok" stigao iz Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije negiralo je da je tvrdilo da je nervni agens "novičok", koji je korišćen za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, potekao direktno iz Rusije. Britanska delegacija u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja odbacila je ruski predlog za zajedničku britansko-rusku istragu o trovanju Skripalja.

"Naši stručnjaci su precizno identifikovali nervni agens 'novičok'. Nije naša odgovornost i nikada nije ni bila da potvrđujemo poreklo agensa", objavio je Forin ofis na svom Tviter nalogu.

U narednom tvitu Forin ofis je naveo da je procena Vlade od samog početka bila jasna, kao i da je hemijska analiza ključni deo Vladine procene.

Inače, britanska delegacija u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja odbacila je ruski predlog za zajedničku britansko-rusku istragu o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.  

"To je diverziona taktika, napravljana da se novim dezinformacijama izbegnu pitanja na koja ruske vlasti moraju da odgovore", navedeno je na Tviteru britanske delegacije, koji je predlog nazvao "perverznim". 

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin izjavio je ranije danas da je trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj bilo čin provokacije američkih i britanskih obaveštajnih službi, preneo je Rojters.

"Čak i u slučaju Skripalj, grotesknoj provokaciji koju su surovo pripremile američke i britanske obaveštajne službe, neke od evropskih vlada ne slede slepo London i Vašington već umesto toga biraju da pažljivo utvrde šta se tu desilo", rekao je Nariškin.

On je kazao i da je na osnovu akcija koje protiv Rusije preduzima Vašington moguće da počne da se govori o povratku u eru Hladnog rata.

"Vašington je postao opsednut borbom protiv nepostojeće, takozvane ruske pretnje. Ovo je dostiglo takve razmere i poprimilo tako apsurdne karakteristike da je moguće govoriti o povratku u mračno doba Hladnog rata", naveo je Nariškin u govoru na bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Britanska vlada optužila je Moskvu da stoji iza hemijskog napada na špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku, koji su otrovani 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво