Otac agenta Litvinjenka: Britanci neće da otkrije istinu o Skripalju

Britanski istražitelji ne žele da otkriju, već da zataškaju istinu, kako bi isprovocirali Moskvu, izjavio je otac agenta Aleksandra Litvinjenka koji je otrovan u Londonu 2006. godine, Valter Litvinjenko, komentarišući slučaj trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja.

"Shvatili su da su zabrljali sa slučajem Litvinjenko i odlučili da promene taktiku. Oni sad ne iznose nikakve dokaze, sve se svodi na čekanje reakcije iz Moskve. Da je bilo, kako oni kažu, ruskog traga, sve bi bilo odavno jasno", tvrdi Valter Litvinjeko u intervjuu za Raša tudej .

Kako je rekao, isto tako je bilo i sa njegovim sinom.

"Isto je bilo i sa Sašom (Aleksandar). Da je bilo ruskog traga, to bi se pojavljivalo iznova i iznova do danas. Skotland jard (sedište londonske policije) nije tražio kriminalca. Skotland jard je prikrivao tragove", naglasio je.

Aleksandar Litvinjenko je otrovan 2006. godine u Londonu.

Velika Britanija je za taj slučaj optužila Moskvu, saopštila da je on otrovan radioaktivnim polonijumom i okarakterisala taj čin kao akt "nuklearnog terorizma". Rusija je te optužbe odbacila.

Bivši kontrašpijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su 4. marta u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u Solzberiju, nakon čega je Britanija optužila Rusiju za napad nervnim agensom na Skripalja, dok Rusija to poriče.

Valter Litvinjenko je, kako je rekao, godinama verovao da su Rusi umešani u napad na njegovog sina, ali je promenio svoje mišljenje pošto je godinama analizirao "nedoslednosti u istrazi".

Iako, prema njegovim rečima, postoje sličnosti slučaja Skripalj sa slučajem trovanja njegovog sina, korišćena je drugačija taktika.

Trovanje njegovog sina je, kaže, smišljeno sa ciljem da se pokaže da je Moskva "ekstremno surova" i da se prikaže način na koji se ona "odnosi prema neprijateljima", dok je trenutna situacija sa slučajem Skripalj osmišljena kako bi se isprovocirala reakcija Moskve.

"Tereza Mej će biti osramoćena" 

Valter Litvinjenko je istakao da je, s obzirom na drugačiji cilj, istraga slučaja Skripalj mnogo manje transparentna nego ona iz 2006. godine, kao i da veruje da će skandal sa Srkripaljem kad-tad da "se vrati" onima koji su ga, prema njegovim rečima, i započeli.

"Biće veoma teško sve sakriti. I oni će kad-tad pogrešiti negde. Biće uhvaćeni i Tereza Mej će biti osramoćena. A onaj klovn, njihov ministar spoljnih poslova (Boris Džonson), on će takođe biti veoma osramoćen", tvrdi Litvinjeko.

On je naglasio da su ruski begunci u Velikoj Britaniji taoci obaveštajnih službi Zapada.

Uzevši u obzir prethodne smrti Rusa u Britaniji, među kojima i nekadašnjeg oligarha Borisa Berezovskog, sudbina Sergeja Skripalja deluje prilično mračno, smatra Litvinjenko i dodaje da, s druge strane, sudbina njegove ćerke može da bude drugačija i da bi ona i mogla da se izvuče živa iz svega.

"Nije korisno za njih da Skripalj ostane živ. A ta devojka, ona ne zna ništa. Skripalj zna. Ona je jednostavno došla da poseti oca i uplela se u ovo. Nju će verovatno pustiti, ali ako zna nešto, neće se ni ona izvući", ubeđen je Litvinjenko.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво