Petnaest godina od invazije SAD – Irak u ruševinama

Sjedinjene Države su 9. marta 2003. godine napale Irak zbog hemijskog oružja – koje nikad nije pronađeno. Smenjen je i pogubljen Sadam Husein, irački narod je stradao, zemlja uništena. Invazija je ojačala radikalni islam u regionu i zavladala je takozvana Islamska država. Potpunim oslobađanjem Iraka od fundamentalista usledile su nove muke. Kako obnoviti ili izgraditi uništeno? Obećanih međunarodnih para i pomoći još nema.

U trogodišnjem ratu sa Islamskom državom, uništeni su severni i zapadni Irak. Treba obnoviti kuće, bolnice, škole, puteve, aerodrome i telekomunikacioni sistem. Na listi iračke vlade je 157 projekata. Za kompletnu obnovu treba 88 milijardi dolara, a za početak bar 25.

"Prioritet je obnova mostova. Ekstremističke grupe su uništile više od 130 mostova, važne saobraćajnice i zgrade univerziteta. Uništene su elektrane", ističe ekonomski savetnik premijera Iraka Mazhar Muhamed Saleh.

Ujedinjene nacije, kad imaju novca, obnavljaju infrastrukturu u dvadesetak iračkih gradova.

Iako je pretrpeo velika razaranja, život se vraća u Mosul. Pre sukoba, tu je živelo dva miliona ljudi, a sada oko 600.000 stanovnika nema gde da se vrati. Ipak, auto-mehaničar Halid Ibrahim je krenuo od nule. Našao je pesak, cement i cigle. Opet ima radnju.

"Moja radnja je sravnjena sa zemljom. Sve sam očistio i popravio... koliko sam mogao. Ali nemam para da kupim vrata, niti novu peć", kaže Halid.

Duž obale reke Tigar u Mosulu, na četiri kilometra nema nijedne čitave građevine. Uske ulice Starog grada pune su stakla, betona i metala. U tonama šuta, ima eksploziva i neeksplodiranih naprava. Hraniteljica Šata Kalil je izgubila porodicu i od tada brine o desetoro siročića.

"Potrebna nam je pomoć. Oni koji su je obećali – obećanje nisu ispunili. Nemamo osnovne stvari. Vratili smo se u naše kuće, ali tamo ništa nismo zatekli. Tražim pomoć, ne samo za sebe već i za komšije", rekla je Šata.

Statistika je poražavajuća – 24 miliona ljudi je bez krova nad glavom. Poginulo je najmanje 134.000 civila, indirektno taj broj je četiri puta veći.

U razrušenom Mosulu, muslimani pomažu komšijama hrišćanima da obnove razorene crkve. U gradu ne dominira nijedna verska grupa ili sekta. Naprotiv, oličenje je multietničnosti i verske raznolikosti Iraka. Meštani kažu da je uvek tako bilo, i da bi tako trebalo i da ostane.

broj komentara 13 pošalji komentar
(utorak, 15. maj 2018, 11:35)
anonymous [neregistrovani]

Teroristi

Sa zapada su razrusili jednu bogatu naprednu zemlju u kojoj je i danas nered a oni pljackaju naftu i ostala bogatstva IRAKA.

(subota, 31. mar 2018, 03:36)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Demokratija zapadnog ili Antickog tipa ???

Demokratija,,Zapadnog tipa,, znaci,Koreja ,,Vietnam,,
Kambodja,,Irak,,Kuvait,,Libija,,Sirija,,Ukrajina,,NATOp.
I sankcije, I sankcije , i sankcije...Pero

(petak, 30. mar 2018, 23:35)
anonymous [neregistrovani]

Demokratija

Pola milona mrtvih, iracko drustvo podeljeno, drzava u rusevinama...Eto to je rezultat uvodjenja zapadne 'demokratije'. U svemu ovome najmanji problem su rusevine, infrastrukturu je najlakse resiti, problem su podele u irackom drustvu koje su toliko duboke da ce Irak narednih 100 godina, a mozda i vise, lutati u mraku...

(petak, 30. mar 2018, 23:22)
anonymous [neregistrovani]

Sta je sa naftom?!

Neko uzima naftu dzabe,panema novca za onovu?!

(petak, 30. mar 2018, 22:37)
anonymous [neregistrovani]

Da nece da dodju oni koji ga rusili da ga izgrade?!

Malo sutra!...

(petak, 30. mar 2018, 21:33)
anonymous [neregistrovani]

Страшно

Страшно , не само зато што су разорили једну суверену земљу , већ зато што се нису ни покајали . Још страшније што нису одгповарали , нити ће !

(petak, 30. mar 2018, 21:21)
anonymous [neregistrovani]

Mongoli modernog doba

Sadam Husein je Ameriku nazvao Mongolima modernog doba.Kud god su prosli za njima je ostala pustos,medjutim,ovog puta "demokratska" pustos.

(petak, 30. mar 2018, 20:58)
anonymous [neregistrovani]

Ogledalo duse

Upravo je ovo unutrasnja slika Amerike pusta, razrusena i bezdusna.Svako reflektuje ono sta je zapravo.

(petak, 30. mar 2018, 20:58)
anonymous [neregistrovani]

Obnavljanje

Ko je sve inicirao ne samo da plati, vec i da salje besplatnu radnu snagu.

(petak, 30. mar 2018, 20:42)
anonymous [neregistrovani]

They were just children.

Zbog Sergeja Skripalja digla se prasina do neba, a za 134.000 (x4) nikom nista, kao ni za Milicu Rakic.