Petnaest godina od invazije SAD – Irak u ruševinama

Sjedinjene Države su 9. marta 2003. godine napale Irak zbog hemijskog oružja – koje nikad nije pronađeno. Smenjen je i pogubljen Sadam Husein, irački narod je stradao, zemlja uništena. Invazija je ojačala radikalni islam u regionu i zavladala je takozvana Islamska država. Potpunim oslobađanjem Iraka od fundamentalista usledile su nove muke. Kako obnoviti ili izgraditi uništeno? Obećanih međunarodnih para i pomoći još nema.

U trogodišnjem ratu sa Islamskom državom, uništeni su severni i zapadni Irak. Treba obnoviti kuće, bolnice, škole, puteve, aerodrome i telekomunikacioni sistem. Na listi iračke vlade je 157 projekata. Za kompletnu obnovu treba 88 milijardi dolara, a za početak bar 25.

"Prioritet je obnova mostova. Ekstremističke grupe su uništile više od 130 mostova, važne saobraćajnice i zgrade univerziteta. Uništene su elektrane", ističe ekonomski savetnik premijera Iraka Mazhar Muhamed Saleh.

Ujedinjene nacije, kad imaju novca, obnavljaju infrastrukturu u dvadesetak iračkih gradova.

Iako je pretrpeo velika razaranja, život se vraća u Mosul. Pre sukoba, tu je živelo dva miliona ljudi, a sada oko 600.000 stanovnika nema gde da se vrati. Ipak, auto-mehaničar Halid Ibrahim je krenuo od nule. Našao je pesak, cement i cigle. Opet ima radnju.

"Moja radnja je sravnjena sa zemljom. Sve sam očistio i popravio... koliko sam mogao. Ali nemam para da kupim vrata, niti novu peć", kaže Halid.

Duž obale reke Tigar u Mosulu, na četiri kilometra nema nijedne čitave građevine. Uske ulice Starog grada pune su stakla, betona i metala. U tonama šuta, ima eksploziva i neeksplodiranih naprava. Hraniteljica Šata Kalil je izgubila porodicu i od tada brine o desetoro siročića.

"Potrebna nam je pomoć. Oni koji su je obećali – obećanje nisu ispunili. Nemamo osnovne stvari. Vratili smo se u naše kuće, ali tamo ništa nismo zatekli. Tražim pomoć, ne samo za sebe već i za komšije", rekla je Šata.

Statistika je poražavajuća – 24 miliona ljudi je bez krova nad glavom. Poginulo je najmanje 134.000 civila, indirektno taj broj je četiri puta veći.

U razrušenom Mosulu, muslimani pomažu komšijama hrišćanima da obnove razorene crkve. U gradu ne dominira nijedna verska grupa ili sekta. Naprotiv, oličenje je multietničnosti i verske raznolikosti Iraka. Meštani kažu da je uvek tako bilo, i da bi tako trebalo i da ostane.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво