Moskva: Primer kvazisolidarnosti sa Londonom

Moskva očekuje da zemlje koje su proterale ruske diplomate preispitaju navode Londona o umešanosti Rusije u incident u Salsberiju, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Rusko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Londona dokaz da britanske službe nisu umešane u trovanje Skripalja.

Prema njegovim rečima, Rusija je zauzela "jasan i dosledan stav" o tom problemu i poriče umešanost u incident, prenosi Tas.

"Očekujemo da se zemlje koje su odlučile da proteraju naše diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom zapitaju da li se informacije, koje su im predstavljene kao dokaz o navodnoj ruskoj umešanosti u Salsberiju, mogu smatrati kao pouzdane", rekao je Peskov.

Kako je kazao, odluka o proterivanju ruskih diplomata bila je "primer kvazisolidarnosti" sa Londonom, u onome što Rusija smatra "totalno neosnovanom".

"Pre svega, 20, čak ni 30 zemalja ne čine globalnu zajednicu, ima još mnogo zemalja. Drugo, čak i među zemljama koje su iskazale solidarnost sa Velikom Britanijom, ima nekih koje još uvek smatraju da su argumenti Londona slabi i nedovoljni da bi se dokazala tako ozbiljna optužba protiv Moskve", istakao je Peskov. 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Londona dokaz da britanske službe nisu umešane u trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj.

"Analiza svih okolnosti pokazuje da su britanske vlasti nezainteresovane da utvrde istinske motive i ustanovi ko su izvršioci napada u Solsberiju i to nas navodi na pomisao o mogućoj umešanosti britanskih obaveštajnih službi u to (trovanje)", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Moskva navodi da odsustvo britanskih dokaza ukazuje da je trovanje bilo "velika politička provokacija", prenose agencije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da će Moskva proceniti nivo neprijateljstva Vašingtona i Londona prema Rusiji pre nego što odgovori na proterivanje ruskih diplomata, prenela je agencija Interfaks. 

SAD i neke članice EU planiraju da proteraju desetine ruskih diplomata kako bi kaznile Kremlj za napad nervnim agensom na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Engleskoj, za koji London krivi Rusiju.

Rusija, koja odbacuje navode o učešću u tom napadu, kaže da su akcije Zapada "gest provokacije" i najavljuje odgovor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара