Kim Džong Un u Pekingu, Tramp obavešten o detaljima

Posle višednevnih spekulacija, kineska vlada je potvrdila da je severnokorejski lider Kim Džong Un posetio Kinu. Potvrda je stigla i iz Pjongjanga. On je boravio u Pekingu na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga. To je bila prva Kimova poseta inostranstvu od kada je preuzeo funkciju pre sedam godina.

Kineski mediji su javili da su razgovori Si Đinpinga i Kim Džong Una bili uspešni. Severnokorejski lider je rekao domaćinu da situacija na poluostrvu počinje da se poboljšava jer je Pjongjang pokrenuo inicijativu da se smanje napetosti i izneo predloge za mirovne razgovore.

"Pitanje denuklearizacije Korejskog poluostrva može se rešiti ako Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države budu odgovorile na naše napore dobrom voljom, stvore atmosferu stabilnosti i preduzmu sinhronizovane mere ka ostvarenju mira", rekao je Kim Džong Un.

Predsednik Si Đinping o poseti je obavestio američkog predsednika Donalda Trampa. Iz Južne Koreje – pozitivne reakcije na sastanak u Pekingu.

"Poboljšanje odnosa između Severne Koreje i Kine pred međukorejski samit i susret Kim Džong Una i Donalda Trampa biće od koristi za rešavanje problema na Korejskom poluostrvu", kaže Bajk Te Hjun, portparol Ministarstva za ujedinjenje dve Koreje. 

Kako se očekuje, Pjongjang će se konsultovati sa Kinom pred planirane samite sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama, u aprilu i maju.

Poseta Kima Pekingu se smatra značajnim korakom u sklopu priprema za te sastanke na vrhu.

"Ako predstojeći razgovori sa Južnom Korejom i Amerikom budu dobro tekli, sankcije Severnoj Koreji biće ublažene i ekonomija će moći da se razvija. Severnokorejci će svakako shvatiti odluku Kim Džong Una o denuklearizaciji poluostrva i snažno će je podržati", kaže Kim Hjung Suk, bivši južnokorejski ministar za ujedinjenje dve Koreje. 

Premijer Japana Šinzo Abe rekao je u parlamentu da je njegova vlada sa velikim interesovanjem pratila posetu Kima Kini, ali da neće doći do ukidanja ekonomskih sankcija Pjongjangu sve dok se ne vide konkretne akcije Severne Koreje.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи