Lavrov: Proteruju diplomate jer ih ucenjuju SAD

Odluke o proterivanju ruskih diplomata, koje su donele pojedine zapadne zemlje, rezultat su pritiska i ucena iz SAD, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Kada proteraju jednog ili dvojicu diplomata, a šapuću nam izvinjenja, znamo da su proterivanja rezultat kolosalnog pritiska i kolosalnih ucena, što je glavni instrument šefova Vašingtona na međunarodnoj sceni", rekao je Lavrov, prenosi Tas.

U međuvremenu, Irska, Belgija i Moldavija pridružile su se zapadnim zemljama, koje su odlučile da proteraju ruske diplomate.

Irska će proterati jednog ruskog diplomatu, a ambasador Rusije u Dablinu Juri Filatov poručio je da taj potez neće proći bez odgovora.

"Irska je neutralna zemlja, ne pridružujemo se vojnim savezima. Ipak, kada je reč o terorizmu, ubistvima, upotrebi hemijskog oružja i sajber terorizmu, nismo nimalo neutralni", naglasio je premijer Leo Vartakar obraćajući se poslanicima.

Vartakar je rekao da je odluka o tome čiji se diplomatski status prekida zasnovana na obaveštajnim podacima policije i odbrambenih snaga.

Filatov je naglasio da proterani diplomata nije učinio ništa loše ili nelegalno, i poručio da je odluka o "odgovarajućoj, recipročnoj akciji" sada na ruskoj vladi.

Vlada Belgije je, takođe, odlučila da protera jednog ruskog diplomatu iz svoje zemlje, prenosi Rojters dodajući da je neimenovani zvaničnik vlade potrvrdio tu odluku posle ministarskog sastanka.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da je ta zemlja zatražila od troje ruskih diplomata da napuste Moldaviju u roku od sedam dana, u znak solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja Skripalja.

Veliki broj zemalja EU, kao i SAD, Kanada, Australija, Ukrajina, Norveška i Albanija već su odlučile o proterivanju ruskih diplomata posle napada na Skripalja.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво