Otkazano glasanje o izboru novog lidera Katalonije

Predsednik katalonskog parlamenta Rođer Torent otkazao je za danas predviđeno glasanje o izboru Žordija Turula za novog lidera Katalonije, koji je uhapšen u petak.

Rođer Torent je saopštio u parlamentu da glasanja neće biti, prenosi AP.

Žordi Turul se nalazi među pet visokiih zvaničnika separatista koji su juče uhapšeni bez prava na kauciju, po nalogu sudije Vrhovnog suda, zbog njihove navodne uloge u neuspelom proglašenju nezavisnosti od Španije oktobra prošle godine.

Katalonski zagovornik nezavisnosti Žordi Turul nije izglasan za predsednika vlade Katalonije nakon što su odbili da ga podrže poslanici iz antikapitalističke stranke za nezavisnost CUP.

Turula su kandidovale Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska levica (ERC), nakon što je prošlih nedelja propao njihov pokušaj imenovanja Karlesa Puđdamona i Žordija Sančeza, optuženih za pobunu protiv Španije.

Puđdamon se nalazi u Belgiji i preti mu hapšenje ako se vrati u Španiju dok je Sančez u pritvoru pored Madrida.

Antikapitalistička stranka CUP koja insistira na nastavku puta prema proglašenju nezavisnosti odbila je da podrži Turula. CUP je uslovljavao podršku "stvaranjem republike" i odustajanjem od statusa autonomije.

Ta je stranka nezadovoljna ublažavanjem stava dojučerašnjih partnera," Zajedno za Kataloniju" i ERC-a.

Desetine demonstanata sukobile su se noćas u Kataloniji sa policijom, nakon što je Vrhovni sud Španije pooštrio pravne mere protiv separatista u tom regionu, a više od 20 ljudi je povređeno.

Vrhovni sud je odlučio da se grupi od 25 katalonskih lidera sudi zbog pobune, pronevere i neposlušnosti prema državi, prenosi Bi-Bi-Si.

Oni bi mogli da budu osuđeni i na do 30 godina zatvora.

Ustavni sud Španije izdao je juče međunarodne naloge za hapšenje bivšeg predsednika Katalonije Karlesa Pudždemona i pet ministara iz njegove vlade, nakon što su danas optuženi za pobunu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво