Snažna podrška EU Londonu na prolećnom Samitu Unije

Suočeni sa brojnim izazovima i očekivanjima, lideri zemalja EU počeli su, u Briselu, dvodnevni prolećni samit, na kome su glavne teme, Bregzit, transatlantski trgovinski odnosi, odnosi s Rusijom i Kinom, migranti, terorizam. London se nada da će čelnici Unije direktno optužiti Moskvu za napad nervnim otrovom na bivšeg kontrašpijuna Sergeja Skriplja, u Velikoj Britaniji. Rusija negira umešanost u napad i uzvraća optužbama.

U senci dubokog zamrzavanja britansko-ruskih odnosa, 28-člani evropski blok odlučuje o uslovima odvajanja Velike Britanije od Evropske unije, uz snažnu podršku Londonu posle napada na Skripalja. London traži od evropskih partnera da direktno optuže Moskvu, kao pretnju celom evropskom bloku - zbog delovanja ruskih špijunskih mreža u Evropi.

Tereza Mej ponavlja otužbe na račun Moskve. "Rusija je izvela bestidan i bezobziran napad na Ujedinjeno Kraljevstvo", kaže Mejova.

Jasno je, rema rečima Mejove, da ruska pretnja ne poznaje granice. Incident u Soslberiju, bio je obrazac ruske agresije prema Evropi i njenim bliskim susedima", ocenjuje britanska premijerka.

Na te zahteve Velike Britanije - oklevaju Grčka, Mađarska i još neke države, pa se očekuje da Brisel samo saopšti da je procena Londona ozbiljna - i da je Rusija verovatno odgovorna za napad na Skripalja.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini poručuje povodom napada na Skripalja, u Salsberiju da Evropska unija čvrsto stoji uz Veliku Britaniju.'

Zajedno sa Velikom Britanijom suočavamo se sa napadom u Salsberiju. Dobro je da je Britanija dostavila uzorke nervnog agensa Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ruski ambasador u Londonu kaže da britanske optužbe nisu potkrepljene dokazima, i da bi, s toga misterijom napada na Skripalja, "verovatno trebalo da se bavi inspektor Herkul Poaro".

"Rusija ne uzima britanske reči zdravo za gotovo. London ima loš dosije u kršenju međunarodnog prava i obmanjivanju sveta, što ukazuje na to da se izjave Velike Britanije moraju proveriti. Zahtevamo punu transparentnost istrage i saradnju s Rusijom i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja", poručuje Aleksandar Jakovenko.

Velika tema na prolećnom samitu Evropske unije su i transatlantski trgovinski odnosi. Više optimizma u Brisel unosi najava američke administracije da će Unija i još nekoliko zemalja biti privremeno izuzete iz najavljenog povećanja američkih carina na čelik i aluminijum.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи