Protesti širom Francuske, sukob demonstranata i policije u Parizu

Sindikati u Francuskoj organizovali su više desetina uličnih protesta širom zemlje, a štrajkovi su značajno poremetili železnički i vazdušni saobraćaj, rad škola i drugih javnih službi. U Parizu demonstranti su se sukobili sa policijom, prenosi portal lokal.fr.

Državni službenici traže veće plate i protestuju protiv najavljenog gubitka 120.000 radnih mesta do 2022. godine, prenosi AP.

Zaposleni u železnici zabrinuti su zbog planova vlade da ukine garancije za doživotan posao, automatsko godišnje povećanje plata i rani odlazak u penziju, navodi Rojters.

Generalni sekretar Francuske demokratske konfederacije rada (CFDT) Loren Berger rekao je za RTL radio da štrajkovi predstavljaju upozorenje za vladu i predsednika Emanuela Makrona.

Zaposleni u nacionalnoj železničkoj kompaniji "Nacionalno društvo francuskih železnica" (SNCF) odbacuju plan vlade, koji ima za cilj prilagođavanje kompanije pre nego što otvori usluge za konkurenciju.

Prema zvaničnicima aerodroma, 30 odsto letova ka i sa aerodroma u Parizu je otkazano.

Francuske železnice navode da saobraća 40 odsto brzih vozova i polovina regionalnih vozova.

Metro u Parizu radi normalno.

Saopštenje kompanije "Er Frans" u Srbiji 

Povodom generalnog štrajka u Francuskoj, Francusko civilno vazduhoplovstvo je preporučilo svim avio-kompanijama da smanje broj planiranih letova sa francuskih aerodroma.

Zbog toga će nacionalna francuska avio-kompanija "Er Frans" obaviti sve letove na dužim relacijama, 75 odsto letova srednje dužine sa aerodroma "Šarl de Gol" i 60 odsto kratkolinijskih letova za i sa aerodroma "Paris-Orli" i drugih francuskih aerodroma.

Kompanija, koja posluje i u Srbiji, saopštila je da se mogu očekivati odlaganja i otkazivanja u poslednjem trenutku, kao i da građani mogu da odlože putovanje za period između 25. i 28. marta 2018. ako imaju važeću "Er Frans" ili HOP! kartu za putovanje 22. marta unutar Francuske, Evrope ili Severne Afrike izdatu najkasnije 20. marta.

Rezervacije se mogu promeniti na sajtu kompanije ili u mobilnoj aplikaciji. Putnici mogu kontaktirati i svog putnog agenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво