Traži se novi kandidat za predsednika Katalonije

Predsednik katalonskog parlamenta Rođer Torent kaže da će ove nedelje početi novu rundu političkih razgovora kako bi predložio novog kandidata za predsednika te španske pokrajine, nakon što je separatistički aktivista Žordi Sančez odustao od kandidature.

Separatističke partije su Sančeza, koji se nalazi u zatvoru, prethodno predložile za novog predsednika, ali mu je španski Vrhovni sud zabranio da prisustvuje glasanju i njegov izbor učinio skoro nemogućim.

Rođer Torent je pročitao pismo u kojem Sančez saopštava da odustaje od svog mesta u parlamentu, prenosi AP.

"To je najbolje što sada mogu da učinim za zemlju", napisao je Sančez, koji se nalazi u zatvoru.

Sančezovi advokati su juče najavili da je on spreman da se odrekne svog mesta u katalonskom parlamentu, što bi značilo i kraj njegovih težnji da postane novi lider te španske pokrajine.

Pravni tim koji brani Sančeza rekao je da je on to ponudio zbog poteškoća u obavljanju svojih poslaničkih dužnosti i zabrane vrhovnog španskog suda da prisustvuje parlamentarnom glasanju kojim bi bio izabran za predsednika Katalonije.

Sančez se juče pojavio pred sudijom Vrhovnog suda zbog održavanja referenduma o otcepljenju Katalonije od Španije, koji je prethodno španska centralna vlast zabranila, kao i zbog korišćenja rezultata referenduma za neuspešno proglašenje nezavisnosti, navodi američka agencija.

Separatističke partije su se okrenule Sančezu nakon što su odustale od pokušaja da ponovo izaberu na čelo pokrajine bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Puđdamona, koji je u oktobru pobegao u Belgiju.

Katalonija je bez predsednika već skoro pet meseci nakon što su centralne vlasti smenile članove regionalne vlade i preuzele direktnu kontrolu nad tom španskom autonomnom oblašću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара