Tramp će uvesti olakšice za izvoz pojedinih vrsta dronova

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp će uskoro uvesti olakšice za izvoz pojedinih tipova dronova potencijalnim saveznicima i partnerima, izjavile su neimenovane osobe upoznate sa tim planom.

Kako je preneo Rojters, očekuje se da će Tramp već do kraja marta uvesti jednostavnija pravila za prodaju dronova na osnovu nove politike o bespilotnim letelicama, a u okviru prve faze regulisanja vojnog izvoza.

Proizvođači dronova u SAD koji su suočeni sa konkurencijom posebno Kineza i Izraelaca, koji prodaju dronove pod manje striktim uslovima, zalažu se za izmenu pravila.

Bela kuća bi trebalo da obelodani ovaj potez u okviru Trampove incijative "Kupujte američko", kako bi bila stvorena nova radna mesta i smanjen američki trgovinski deficit.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i kontrolu oružja, s druge strane, upozoravaju da bi to moglo da izazove nasilje i nestabilnost u regionima poput Bliskog istoka i Južne Azije.

Najava nove politike čekala se mesecima, prenela je britanska novinska agencija, a zbog odlaganja je sekretar za odbranu Džim Matis pisao Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost H. R. Makmasteru kako bi ga ubedio da što pre odobri politiku prodaje dronova, a čime bi se sprečili gubici u pojedinim zemljama, izjavili su neimenovani izvori iz vojne industrije i dva neimenovana američka zvaničnika.

Ključna stvar nove politike biće smanjenje barijera za prodaju manjih dronova koji nose manji broj raketa i pokrivaju kraće rute, a ne većih modela, poput "Predatora".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво