Dogovor o uslovima prelaznog perioda do izlaska Britanije iz EU

Velika Britanija i Evropska unija u velikoj meri su se usagasile o redosledu koraka koje će London preduzeti u procesu Bregzita, javlja Bi-Bi-Si.

Glavni pregovarač Evropske Unije Mišel Barnije rekao je da su se dve strane dogovorile o prelaznom periodu, ocenivši ga kao "odlučujući korak".

Prelazni period koji će početi 29. marta 2019. godine, trebalo bi da utaba stazu ka budućem trajnom odnosu Brisela i Londona.

"Tokom prelaznog perioda Britanija više neće učestvovati u kreiranju politike EU jer jednostavno neće više biti njena članica. Ipak, sačuvaće sve beneficije i prednosti jedinstvenog tržišta i carinske unije, pa će morati da poštuje sva evropska pravila kao i druge države članice", rekao je Barnije.

Dodao je da je postignut dogovor o pravima četiri i po miliona građana EU koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i o 1,2 miliona britanskih građana u Uniji.

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis istakao je da će sporazum omogućiti izvesnu budućnost poslovanja kao što je slučaj sa kvotama za ribarenje tokom prelaznog perioda.

Između ostalog, dve strane treba da razgovaraju o ulozi Evropskog suda pravde u Britaniji, tj. da li će London moći da sklapa sporazume sa zemljama van Unije, kao i kako će se rešavati pitanje Gibraltara posle Bregzita.

Kako ocenjuje britanski javni servis, pitanja granice sa Severnom Irskom i Giraltara "mogla bi da obore čitav proces izlaska Londona iz EU".

Irski ambasador u Londonu Adrijan O‘Nil očekuje je da obe strane učine napredak po tom pitanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво