EU osudila trovanje Skripalja

Ministri inostranih poslova EU osudili su, na sastanku u Briselu, trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, izrazili solidarnost sa Britanijom i pozvali Rusiju da hitno odgovori na britanski zahtev u vezi sa nervnim agensom kojim je Sripalj otrovan. NATO uz Veliku Britaniju u slučaju Skripalj.

U zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova EU, koje je šef britanske diplomatije Boris Džonson u Briselu informisao o tom slučaju, navedeno je da su "životi mnogih građana dovedeni u opasnost tim bezobzirnim i nezakonitim činom".

Kako navodi AP, evropski ministri nisu otvoreno Rusiju optužili za trovanje bivšeg špijuna, niti zapretili posledicama.

Oni su, međutim, pozvali Rusiju da se "hitno pozabavi" britanskim zahtevom u vezi sa programom nervnog agensa "novičok" i izrazili su "potpunu solidarnost" sa vladom britanske premijerke Tereze Mej.

Šef francuske diplomatije Žan Iv le Drijan navodi da posle analize koju su uradili Britanci, nema drugog racionalnog objašnjenja nego da je Rusija odgovorna za trovanje. 

"Rusija ima sposobnost, motiv i nameru i to je deo ponašanja koje Rusija ispoljava po celoj Evropi", rekla je Tereza Mej.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa stoji uz Britaniju u vreme diplomatskih napetosti s Rusijom zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

"Svih 29 NATO saveznika stoje ujedinjeno. Stojimo u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom. Britanija nije sama", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom u sedištu NATO. 

Stoltenberg je rekao da je "dosadašnji odgovor Rusije pokazao jasno zanemarivanje međunarodnog mira i bezbednosti". On je pozvao Rusiju da obezbedi da se u potpinosti objavi program za razvoj "novičoka".

Džonson je razgovarao o pokušaju ubistva Skirpalja i njegove kćerke Julije na sednici ministara spoljnih poslova EU i na sastanku s Stoltenbergom.

"Naši NATO saveznici su pokazali nepodeljenu podršku", rekao je Džonson nakon sastanka, preneo je Rojters.

Britanska premijerka i lideri EU treba da se sastanu u Briselu u četvrtak radi razgovora o napadu na Skripalja i njegovu ćerku Juliju, koji su i dalje u kritičnom stanju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odbacio britanske optužbe kao "besmislene", istakavši da je Moskva spremna na saradnju sa Londonom u istrazi.

Stručnjaci Organizacije za zabranu hemijskog oružja stigli su u Britaniju da uzmu uzorke nervnog agensa, korišćenog u Solzberiju.

U međuvremenu, britanska policija koja istražuje i slučaj ubistva ruskog biznismena Nikolaja Gluškova saopštila je da nije bilo nasilnog ulaska u njegov stan i da nema dokaza o vezi ta dva slučaja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара