Polemika Zehofera i Merkelove o islamu u Nemačkoj

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ponovo je izjavio da nemačka istorija i kultura nemaju veze s islamom, nakon što je ranije već poručio da islam nije deo Nemačke. Kancelarka Angela Merkel je odmah reagovala rečima da građani muslimanske veroispovesti i njihova religija jesu deo Nemačke.

Horst Zehofer je, u intervjuu za današnji Velt am zontag, rekao da "niko ne može ozbiljno da porekne to da je Nemačka istorijski i kulturno bila pod hrišćansko-jevrejskim uticajem, a ne pod islamskim".

"Ovo je za mene od ključne važnosti kada se povede pitanje o tome šta pripada Nemačkoj", rekao je Zehofer, prenosi Politiko.

Angela Merkel je, nakon Zehoferove izjave Bildu, poručila da su građani muslimanske veroispovesti i njihova religija deo Nemačke.

Napomenula je i da bi islam koji praktikuju muslimani u Nemačkoj trebalo da se uskladi s ustavom zemlje.

Kancelarka je rekla da, iako je Nemačku oblikovala judeo-hrišćanska baština, sada u njoj živi četiri miliona muslimana, preneo je AP.

"Oni ovde mogu da žive sopstvenu religiju. Ovi muslimani pripadaju Nemačkoj i na isti način i njihova religija pripada Nemačkoj", rekla je Merkelova. 

Lider Hrišćansko-socijalne unije, bavarske sestrinske stranke demohrišćana kancelarke Merkel, izjavio je prethodno u petak za Bild da "islam nije deo Nemačke".

"Nemačka je hrišćanska zemlja", rekao je Zehofer, navodeći da uz to idu slobodne nedelje, crkveni praznici, kao i rituali poput Uskrsa, Božića i drugih praznika.

Izjava Zehofera za Bild da "islam nije deo Nemačke" u suprotnosti je sa porukom bivšeg nemačkog predsednika Kristijana Vulfa, koji je 2010. godine pokrenuo debatu o imigracijama rekavši da je "islam deo Nemačke".

Tu Vulfovu rečenicu je 2015. godine, u vreme protesta grupe Pegida, ponovila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво