Stoltenberg: Rusija sve nepredvidivija, NATO da učini više

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da zapadna vojna alijansa mora da poboljša svoje odbrambene sposobnosti i spremnost za delovanje, imajući u vidu, kako je naveo, "sve agresivnije i nepredvidivije akcije Rusije".

U objavljenom intervjuu nemačkom listu "Velt", Stoltemberg je rekao da očekuje da će nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri NATO usvojiti takav pristup na narednom samitu ovog leta, s obzirom na opasnost da bi Rusija mogla da postepeno stavi veći naglasak na nuklearno oružje u svojoj doktrini, vežbama i novim vojnim sposobnostima.

"Mislim da će se kancelarka Merkel i njene kolege suočiti s novim odlukama na samitu NATO u julu u Briselu. Moramo biti budni i odlučni", rekao je Stoltenberg za nedeljno izdanje nemačkog lista, prenosi Rojters.

Lider NATO je prošle nedelje optužio Rusiju za pokušaje da destabilizuje Zapad novim nuklearnim oružjem, sajber napadima i tajnim akcijama, uključujući trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke u britanskom gradu Solsberiju.

"Uvek može da učinimo više i sada o tome moramo da razmislimo. Događaj iz Solsberija, po svoj prilici, sledi šablon koji godinama opažamo - Rusija postaje sve nepredvidivija i agresivnija", rekao je Stoltenberg u intervjuu.

Uz to, on je poručio da je NATO uvek spreman da odgovori kada je neka od saveznica vojno napadnuta.

"Želimo verodostojno odvraćanje. Ne želimo rat. Naš cilj je deeskalacija", istakao je Stoltenberg.

Naveo je i da bi se "hibridno ratovanje" moglo naći na agendi narednog sastanka Saveta NATO i Rusije, ukazavši na sve veću upotrebu takozvanih "hibridnih taktika" kao što su vojnici bez oznaka.

"Važno je da sednemo za sto i razgovaramo jedni s drugima", zaključio je Stoltenberg, pozvavši Rusiju da poštuje sporazume o kontroli nuklearnog naoružanja.

Generalni sekretar NATO je, kao dokaz ruske pretnje, naveo pripajanje Krima 2014, podršku proruskim snagama u Ukrajini, vojno prisustvo u Moldaviji i Gruziji, mešanje u zapadne izbore i učešće u sirijskom ratu, napominje britanska agencija.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво