Zehofer: Islam nije deo Nemačke

Novi nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer poručio je da "islam nije deo Nemačke".

Nemačka je hrišćanska zemlja, rekao je Zehofer, navodeći da uz to idu slobodne nedelje, crkveni praznici, kao i rituali poput Uskrsa, Božića i drugih praznika.

Izjava Zehofera za Bild da "islam nije deo Nemačke" u suprotnosti je sa porukom bivšeg nemačkog predsednika Kristijana Vulfa, koji je 2010. godine pokrenuo debatu o imigracijama rekavši da je "islam deo Nemačke".

Tu Vulfovu rečenicu je 2015. godine, u vreme protesta grupe Pegida, ponovila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Muslimani koji žive kod nas naravno da su deo Nemačke. Ali to ne znači da zbog toga treba da odustanemo od naših tradicija i običaja", istakao je Zehofer.

Lider Hrišćansko-socijalne unije, bavarske sestrinske stranke demohrišćana kancelarke Merkel, najavio je održavanje konferencije o islamu kako bi se raspravljalo o problemima integracija muslimana.

"Moramo sa muslimanskim udruženjima da sednemo za isti sto i tragamo za dijalogom i izgradimo ga tamo gde je potreban", naglasio je Zehofer.

Novi nemački ministar unutrašnjih poslova poručio je muslimanima da moraju da žive sa Nemcima, a ne pored njih ili da budu protiv njih.

"Da bi to postigli, neophodno je međusobno razumevanje, a to postižemo samo ako razgovaramo", rekao je Zehofer.

Najavio je i uspostavljanje centralnih prihvatnih centara u kojima bi tražioci azila, po dolasku u zemlju, bili smešteni dok se ne odluči o njihovoj molbi.

"Zakonsku osnovu nameravamo da rešimo još pre letnje pauze. Prvi prihvatni centar trebalo bi da nastane već do jeseni", rekao je Zehofer.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи