Rusija ne odustaje od proterivanja britanskih diplomata, ali nudi dijalog

Sergej Lavrov je ponovo najavio da će Rusija proterati britanske diplomate kao odgovor na odluku Londona da protera 23 člana osoblja ambasade Rusije, koju Velika Britanija optužuje za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja. Istovremeno, zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov poručuje da Moskva i dalje nudi dijalog Londonu i Vašingtonu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je odgovarao na pitanje izveštača britanske agencije Rojters sa samita o Siriji u kazahstanskoj prestonici Astani, o tome da li Rusija planira da protera britanske diplomate.

"Hoćemo, naravno", rekao je Lavrov ne iznoseći detalje, preneo je Rojters.

Lavrov je takođe prokomentarisao izjavu britanskog ministra odbrane Gevina Vilijamsona, koji je ranije tokom nedelje poručio Rusiji da "ode i ućuti".

"Možda mu nedostaje obrazovanja", rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Kazahstanu.

Dodao je da je Rusija prestala da obraća pažnju na optužbe iz Velike Britanije vezane za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, za koje ruske vlasti negiraju odgovornost.

Prethodno je zamenik Sergeja Lavrova, Sergej Rjabkov, izjavio da Moskva očekuje da Velika Britanija, SAD i njihovi partneri uskoro preduzmu nove korake protiv Rusije u vezi sa trovanjem Skripalja.

"Rusija i dalje nudi dijalog Londonu i Vašingtonu", poručio je Rjabkov, preneo je Rojters, pozivajući se na Ria novosti.

Ruski izaslanik: Gas "novičok" možda proizveden u Velikoj Britaniji

Nervni agens "novičok", za koji London tvrdi da je korišćen za trovanje Skripalja, možda je proizveden u britanskoj vojnoj laboratoriji u Porton Daunu kod Solsberija, grada u kojem su Skripaljevi nađeni u komi, rekao je ruski izaslanik u OEBS-u.

"Sasvim slučajno, vladina laboratorija zadužena za oružje za masovno uništenje nalazi se u blizini Solsberija, u Porton Daunu. Ako London sa sigurnošću navodi da je taj nervni agens 'novičok', to znači da oni tamo imaju formulu i uzorke - a sasvim je moguće da oni to i proizvode", rekao je u četvrtak ruski izaslanik Aleksandar Lukaševič, prenosi Tas.

Prema njegovim rečima, "izumitelj ovog agensa, V. Mirzojanov, preselio se u SAD pre mnogo godina".

"Tamo je odveden zajedno sa dokumentacijom koja sadrži precizne informacije o tom hemijskom agensu", rekao je Lukaševič na sednici stalnog komiteta OEBS-a.

Kako je dodao, što se tiče Ruske Federacije, "nijedan razvojno-istraživački rad pod šifrom 'novičok' nikada nije organizovan u toj zemlji".

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta.

U odgovoru na napad na Skripalja, Britanija je odredila rok od nedelju dana da zemlju napuste 23 Rusa, za koje tvrdi da su špijuni koji rade pod diplomatskim plaštom u ambasadi u Londonu.

S druge strane, Rusija poriče da ima bilo kakvu ulogu u trovanju u slučaju "Skripalj" i najavila je da će se Britaniji osvetiti zbog proterivanja ruskih diplomata.

Inače, 2006. godine je korišćen zeleni čaj s radioaktivnim polonijumom-210 u ubistvu bivšeg agenta ruskog KGB-a Aleksandra Litvinjenka, kritičara Kremlja, u Londonu, podseća britanska agencija.

Britanski istražitelji su zaključili da je verovatno Putin odobrio ubistvo Litvinjenka, dok Rusija negira da je na bilo koji način bila u to umešana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво