Britanija i saveznici optužili Rusiju za napad na Skripalja

Velika Britanija, SAD, Nemačka i Francuska optužile su Rusiju za napad na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

"Mi, lideri Velike Britanije, SAD, Nemačke i Francuske, osuđujemo napad na Sergeja i Juliju Skripalj u britanskom Solsberiju 4. marta 2018. godine. To je napad na suverenitet Velike Britanije i svaka država koja to (nervni agens) koristi krši međunarodno pravo i Konvenciju o hemijskom naoružanju. To preti bezbednosti svih nas", navodi se u zajedničkom saopštenju, a prenosi Rojters.

U saopštenju se napominje da je korišćenje vojnog nervnog agensa, kakav je, tvrde, razvijala Rusija, prvo ofanzivno korišćenje nervnog agensa u Evropi još od Drugog svetskog rata.

Četiri države zatražile su od Rusije da u potpunosti obelodani program nervnog agensa "novičok" Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Britanski zvaničnici tvrde da su Skripalj i njegova kćerka otrovani upravo nervnim agensom "novičok", koji Smatraju "sovjetskim izumom".

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, međutim, tvrdi da u Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom "novičok", a nervni agens koji je korišćen u napadu na Skripalja i njegovu kćerku, kako kaže, možda je proizveden na drugom mestu - na primer u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema njegovim rečima, nervni agens verovatno potiče iz zemalja "koje su dosta radile na takvim supstancama 90-ih godina prošlog veka, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo", prenosi Tas.

Nebenzja je predložio da Savet bezbednosti izda saopštenje u kojem podržava istragu o slučaju "Skripalj", na osnovu Konvencije o zabrani hemijskog oružja, navodi Tas.

Takođe je istakao da Rusija nije odgovorna za napad na Skripalja, rekavši da je Moskva spremna za zajedničku istragu tog napada sa Velikom Britanijom.

Nebenzja je takođe zatražio materijalne dokaze o slučaju trovanja Skripalja i njegove kćerke.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je u sredu uveče da SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

"SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad na dvoje ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu vojnim nervnim agensom", rekla je Hejlijeva u sredu na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti, sazvanoj na zahtev Londona.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 15. mar 2018, 20:45) - anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim,

Orkestrirani napad bez ikakvih dokaza .

(četvrtak, 15. mar 2018, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Otrov

Ko zna kome je otrov bio namenjen i kome su trebali da podmetnu ali eto iz neznanja,npeznje ili nestrucnom rukovanju desilo sta se desilo pa sad po njima rusi krivi.Ali ti lazi su verovatno zbog predsednickih izbora.

(četvrtak, 15. mar 2018, 16:35) - anonymous [neregistrovani]

Čudo neviđeno

Ubica bez motiva? Pa to nema ni u jeftinim krimićima. Da su Rusi hteli da ga ubiju ne bi čekali deceniju i po.
A uz to, još su ostavili i vizit kartu.
A dokaz? Nema - verujte na reč.
Samo isprani mozgovi mogu da poveruju u to.

(četvrtak, 15. mar 2018, 16:32) - anonymous [neregistrovani]

Ne tako davno

Tvrdili su da irak ima oružje za masovno uništenje i razorili su zemlju, ubijali nedužne. Onda su 'ladno priznali da su sve to izmislili.
Mislite da je ovo nešto drugačije?

(četvrtak, 15. mar 2018, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

Britansko-američka doktrina

Ako im ne možeš ništa oružjem i ekonomijom - udri ih lažima.
Opasno oružje.

(četvrtak, 15. mar 2018, 14:11) - Nenad [neregistrovani]

Hajde Rusijo

vec jednom - pa imas i ti informacije o njima valjda?!?!

(četvrtak, 15. mar 2018, 13:12) - Helleri [neregistrovani]

Vreme je...

da Rusija konačno pokaže zube i u dovoljnoj meri prikupi obaveštajne podatke za zvaničnike raznih evropskih zemalja.Jer, samo tako se može odbraniti.A siguran sam, svi imaju putera na glavi.