Lavrov: Rusija će uskoro proterati britanske diplomate

Rusija će uskoro proterati britanske diplomate kao odgovor na britansku odluku da proteraju 23 ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja nervnim agensom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Apsolutno. Uskoro", rekao je Sergej Lavrov, preneo je Rojters pozivajući se na RIA Novosti.

Lavrov je istakao da su britanske optužbe da je Rusija umešana u napad neprihvatljive.

Ambasada Rusije u Londonu navela je juče da smatra neprijateljskim aktom proterivanje ruskih diplomata, što je Britanija učinila nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Solsberiju prošle sedmice.

"Mi smatramo ovo neprijateljskim aktom, koji je potpuno neprihvatljiv, neopravdan i kratkovid", navedeno je u saopštenju ruske ambasade, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi i da su pogoršanje odnosa između Rusije i Velike Britanije u ovom trenutku apsolutno odgovorni aktuelni britanski politički lideri.

Britanska premijerka Tereza Mej prethodno je najavila da će proterati 23 ruskih diplomata, a nakon napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku.

Zaharova: Optužbe Tereze Mej za trovanje Skripalja su lude

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je kao lude optužbe britanske premijerke Tereze Mej da je Rusija kriva za napad nervnim agensom na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja.

Marija Zaharova je, takođe, istakla da Moskva radi na kontramerama nakon što je Britanija odlučila da protera 23 ruskih diplomata, zbog slučaja trovanja Skripalja i njegove ćerke, prenosi Rojters.

Zaharova je na redovnom sastanku sa novinarima rekla da želi da prokomentariše "izjave koje je iznela premijerka Britanije u parlamentu sa potpuno ludim optužbama prema Ruskoj Federaciji, našoj čitavoj državi, celom našem narodu".

Pošto je Britanija "iznela neprijateljske korake prema Rusiji", Zaharova je navela da Rusija "planira da iznese recipročne korake".

"Bez sumnje... Na njima se trenutno radi i biće usvojeni u bliskoj budućnosti", rekla je Zaharova.

Zaharova je, kako se navodi, optužila Britaniju da odbija da sarađuje sa Moskvom u istrazi tog slučaja.

"Ekstremno smo zabrinuti zbog toga što se desilo pre nekoliko dana na teritoriji Britanije, mi sa velikim interesom posmatramo sve informacije koje dobijamo o upotrebi hemijskog oružja na britanskoj teritoriji", rekla je Zaharova, ali naglasila da "Britanija odbija da dostavi bilo kakve činjenične informacije o ovom slučaju."

"Nema pomena o, na primer, dostavljanju Rusiji uzoraka supstance koja je pronađena na mestu zločina. Još jednom mogu da potvrdim, Britanija Rusiji nije dostavila nikakve informacije, nikakve detalje koji bi mogli da bar malo osvetle situaciju", istakla je Zaharova.

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju 4. marta na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, a u kritičnom stanju je i policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво