Savet bezbednosti, polemika ruskog i američkog ambasadora oko slučaja Skripalj

Najmoćnije telo Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti, zaseda u Njujorku na zahtev Velike Britanije kako bi se izneli detalji u vezi sa trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. SAD optužuju Moskvu da je odgovorna za napad, što Rusija odlučno demantuje.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je da SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

"SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad na dvoje ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu vojnim nervnim agensom", rekla je Hejlijeva na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti, sazvanoj na zahtev Londona.

Pozvala je Savet bezbednosti da reaguje i dodala da Rusija "mora da odgovara" za svoje akcije.

"Ako ne preduzmemo hitne, konkretne mere u vezi sa time sada, Solzberi neće biti poslednje mesto u kome ćemo videti upotrebu hemijskog oružja", rekla je Hejlijeva.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja uzvratio je da u Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom "novičok".

Taj nervni agens koji je korišćen u napadu na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku možda je proizveden na drugom mestu - na primer Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, nervni agens verovatno potiče iz zemalja "koje su dosta radile na takvim supstancama 90-ih godina, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo", prenosi Tas.

Britanski zvaničnici tvrde da su Skripalj i njegova kćerka otrovani nervnim agensom "novičok", koji zmatraju "sovjetskim izumom".

Nebenzja je predložio da Savet bezbednosti izda saopštenje u kojem podržava istragu o slučaju Skripalj, na osnovu Konvencije o zabrani hemijskog oružja, navodi Tas.

On je takođe istakao da Rusija nije odgovorna za napad na Skripalja, rekavši da je Moskva spremna za zajedničku istragu tog napada sa Velikom Britanijom.

Nebenzja je takođe zatražio materijalne dokaze o slučaju trovanja Skripalja i njegove kćerke. 

Skripalj je sa svojom kćerkom pronađen bez svesti nedaleko od trgovinskog centra u britanskom Solzberiju, otkada se nalaze u kritičnom stanju. 

SB zaseda na zahtev Velike Britanije koja je zatražila vanrednu sednicu da bi, kako je saopšteno u Londonu, zemlje članice obavestila o novim detaljima u vezi sa istragom oko trovanja Skripalja.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво