Savet bezbednosti, polemika ruskog i američkog ambasadora oko slučaja Skripalj

Najmoćnije telo Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti, zaseda u Njujorku na zahtev Velike Britanije kako bi se izneli detalji u vezi sa trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. SAD optužuju Moskvu da je odgovorna za napad, što Rusija odlučno demantuje.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je da SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

"SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad na dvoje ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu vojnim nervnim agensom", rekla je Hejlijeva na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti, sazvanoj na zahtev Londona.

Pozvala je Savet bezbednosti da reaguje i dodala da Rusija "mora da odgovara" za svoje akcije.

"Ako ne preduzmemo hitne, konkretne mere u vezi sa time sada, Solzberi neće biti poslednje mesto u kome ćemo videti upotrebu hemijskog oružja", rekla je Hejlijeva.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja uzvratio je da u Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom "novičok".

Taj nervni agens koji je korišćen u napadu na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku možda je proizveden na drugom mestu - na primer Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, nervni agens verovatno potiče iz zemalja "koje su dosta radile na takvim supstancama 90-ih godina, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo", prenosi Tas.

Britanski zvaničnici tvrde da su Skripalj i njegova kćerka otrovani nervnim agensom "novičok", koji zmatraju "sovjetskim izumom".

Nebenzja je predložio da Savet bezbednosti izda saopštenje u kojem podržava istragu o slučaju Skripalj, na osnovu Konvencije o zabrani hemijskog oružja, navodi Tas.

On je takođe istakao da Rusija nije odgovorna za napad na Skripalja, rekavši da je Moskva spremna za zajedničku istragu tog napada sa Velikom Britanijom.

Nebenzja je takođe zatražio materijalne dokaze o slučaju trovanja Skripalja i njegove kćerke. 

Skripalj je sa svojom kćerkom pronađen bez svesti nedaleko od trgovinskog centra u britanskom Solzberiju, otkada se nalaze u kritičnom stanju. 

SB zaseda na zahtev Velike Britanije koja je zatražila vanrednu sednicu da bi, kako je saopšteno u Londonu, zemlje članice obavestila o novim detaljima u vezi sa istragom oko trovanja Skripalja.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 15. mar 2018, 13:48) - anonymous [neregistrovani]

otrov

Ko zna kome su taj spijun i njegova cerka trebali da podmetnu taj otrov ali eto nestrucno su sa tim rukovali pa sami upali u klopku.

(četvrtak, 15. mar 2018, 11:09) - anonymous [neregistrovani]

prevaranti

ko zna sta je radio ovaj spijun.kada neko izda otadzbinu onda je taj spreman na sve.ko zna sa kim suruje i cime se bavi?

(četvrtak, 15. mar 2018, 10:45) - padre [neregistrovani]

rsstojkovic@gmail.com

Otkad je to u šta "veruje SAD", dokaz u UN?Većina nijh veruje i da se u Rozvelu nalaze tela vanzremaljaca.

(četvrtak, 15. mar 2018, 10:00) - Markovljev [neregistrovani]

Dokazi

Da su SAD, VB, Francuska i NATO postupali prema dokazima, onda nebi bili bombardovani ni uništeni ni Jugoslavija, ni Irak, ni Libija, ni Sirija, ni Avganistan.Njima nisu potrebni dokazi, njima je dovoljno da CIA, MI6 i druge diletantske špijunske službe veruju a onda huraaaa idemo da bombardujeme i uništavamo.Oni Rusiju dalu ultimatum!!! pa nije Vam to Srbija gospodo, ili mislite da ste već sve spremili za napad na Rusiju.Jadna li je naša planeta sa ovim diletantima na vlasti, koji su za šaku dolara spremni i na rat.

(četvrtak, 15. mar 2018, 09:24) - anonymous [neregistrovani]

nije im lako ocigledno

Jedino sto mogu i jedino sto im je preostalo su jeftine provokacije. Nista drugo im ne mogu. Cak ni ekonomski, a u nekom vojnom smislu da i ne govorimo.

(četvrtak, 15. mar 2018, 09:14) - anonymous [neregistrovani]

verovanje

SAD veruju.Pa nismo mi mala deca.Nema tu sta da se prica o verovanju i neverovanju.Samo se dokazi, utvrdjeni od strane potpuno neutralnih organa, priznaju.Sve ostalo je demagogija.

(četvrtak, 15. mar 2018, 07:23) - anonymous [neregistrovani]

Postoje li granice licemerstva

Ovi su presli svaku meru. Tacno je da su u UN stvorili takve uslove da skoro sami upravljaju o odlucivanju UN, ali koliko bilo da izmisljaju nije im dosta. Amerika je automatski prihvatila UK-optuzbe, bez imalo razmisljanja. Cini mi se da amerika i ne zna o cemu se radi, ali to je optuzba protiv rusije, a jos sa strane engleske i to treba odmah prihvatiti. Uostalom, neka mi neko kaze kad se jedna strana (USA-UK) suprotstavila ideji druge strane, ili kad je bila uzdrzana, ili kad je uzela u razmatranje ideju druge. Nikad. Dovoljno je da jedna neko pitanje pokrene i ona druga to automatski prihvata. UK i USA su jedno, samo su dva mesta u UN

(četvrtak, 15. mar 2018, 06:47) - anonymous [neregistrovani]

verujem

Ako jedan zvaničnik može da optužuje nekoga bez dokaza sa jednom rečju "verujem" onda svetska politička scena polako dotiče dno dna. Ja lično verujem da su Ameri tim nervnim gasom bacili kosku između Britanaca i Rusa. Neka ovo moje verovanje uđe zvanično u zapisnik u UN.
Sve više verujem da se nešto opasno sprema na ovoj našoj maloj planeti a posledice mogu osetiti svi, bez izuzetka.

(četvrtak, 15. mar 2018, 06:31) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Zapad

tretira Rusiju isto kao sto je Austrougarska tretirala Srbiju pred Prvi svetski rat. Napravili su plan pa sada traze povod. "Veruje" nije prihvatljiv argumentu u sudu. Verovali su da Irak ima ovo ili ono a ispostavilo se da jedino sto sa sigurnoscu moze da se dokaze jeste da ima naftu.

(četvrtak, 15. mar 2018, 04:30) - anonymous [neregistrovani]

Trovanje

Jasno je ko dan da Rusija nije otrovala ovog coveka.
Ako ni iz cega drugog, to se vidi u nacinu kako su se ameri obrusili na nju.
Lukavo smisljena podmetacina, verovatno od strane MI6 i CIA i - i nista vise...