Fico će podneti ostavku, ako novi premijer bude iz Smera

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je spreman da podnese ostavku, ako predsednik Slovačke Andrej Kiska pristane da njegovoj partiji Smer da pravo da bira budućeg šefa vlade.

"Danas sam ponudio ostavku predsedniku Republike. Ako predsednik prihvati, spreman sam da sutra zvanično podnesem ostavku", rekao je Fico, navodeći da je kod predsednika bio sa koalicionim partnerima.

On je novinarima kazao da je uslov da se poštuju izborni rezultati i da se njegovog partiji Smer omogući da imenuje novog premijera.

Fico pokušava da zadrži svoju tročlanu koalicionu vladu na okupu usred političke krize, izazvane ubistvom istraživačkog novinara Jana Kucijaka krajem februara i poziva za održavanje vanrednih izbora, prenosi Rojters.

Desetine hiljada Slovaka izašlo je na ulice, zahtevajući temeljnu istragu ubistva novinara i njegove verenice. 

To su bili najveći protesti u Slovačkoj još od vremena Plišane revolucije 1989. godine.

Predsednik Slovačke Andrej Kiska je nedavno predložio prevremene izbore ili velike promene u vladi kao izlaz iz političke krize.

Kucijak je nađen mrtav u svom stanu, zajedno sa verenicom, a radio je na priči o vezama italijanske mafije sa slovačkim premijerom Robertom Ficoom. 

U znak protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka koje je šokiralo zemlju, Marek Madarič, slovački ministar kulture i dugogodišnji saveznik premijera Roberta Fica, prvi je podneo je ostavku na tu funkciju. Još dvoje zvaničnika iz kabineta premijera napustili su funkcije posle ubistav novinara.

Takođe, ministar unutrašnjih poslova Slovačke Robert Kalinjak podneo je ostavku na funkciju, nakon antivladinih protesta organizovanih širom zemlje posle ubistva Kucijaka. 

Tri dana nakon ubistava, svi slovački mediji objavili su nedovršenu istraživačku priču ubijenog novinara Jana Kucijaka. Sajt Aktualiti, za koji je radio, potvrdio je da je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama iz fondova Evropske unije putem poreske prevare, u koju su bili umešani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kalabrijskom mafijom "Ndrangeta". 

Ubijeni novinar Jan Kucijak (27) izveštavao je o krivičnim prestupima biznismena među kojima su neki bili povezani s političarima.

U trenutku kada je ubijen, Kucijak je radio na istraživanju o čoveku kojeg je italijanska policija označila kao veoma opasnu osobu, naveo je EU Observer.

"Ako se dokaže da smrt ima veze sa poslom koji je radio, to bi bio napad bez presedana na slobodu govora i demokratiju u Slovačkoj", rekao je tada premijer Robert Fico.

Slovačka vlada nudi milion evra za informacije koje bi pomogle u istrazi. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво