Lavrov: Optužbe Britanije su politička predstava

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su optužbe koje je Velika Britanija uputila Rusiji za trovanje otrovnim gasom bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke politička predstava i skretanje pažnje međunarodne zajednice koje Rusija neće dozvoliti.

Sergej Lavrov je ponovio da nije napravljen napredak u zastoju koji je nastao sa Britanijom zbog trovanja Skripalja, a optužbe Britanije nisu ni snažne ni ozbiljne već su politička predstava koja za cilj ima da skrene pažnju međunarodnoj zajednici, što Rusija neće dozvoliti.

Kako je rekao, ukoliko London pošalje zvaničan zahtev Moskva će na njega odgovoriti u roku od deset dana.

"Kada zvaničan zahtev u vezi sa Skripaljem bude poslat, mi ćemo, u skladu sa našim obavezama po Konvenciji o hemmijskom oružju, pružiti odgovor kroz deset dana koji će odgovoriti na zahteve tog međunarodnog dokumenta. Međutim, umesto da nam pošalje zahtev, Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da izvodi političku predstavu", rekao je Lavrov.

Naglasio je da zvanična Moskva nije imala nikakav motiv da otruje Skripalja i njegovu ćerku, dok bi možda motiv mogli da imaju upravo oni koji pokušavaju da vode rusofobičnu kampanju.

"Juče su i strani mediji i naši pomenuli veliki broj argumenata kojima se objašnjava zašto Rusija nije mogla da ima nikakve motive za tako nešto. Takvi motivi sigurno mogu da postoje u umovima onih koji bi voleli da nastave rusofobičnu kampanju u svim sferama ljudske aktivnosti, bez izuzetka", istakao je Lavrov.

Peskov: Rusija nema nikakve veze sa trovanjem Skripalja

Moskva nema nikakve veze sa trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skripalja nervnim gasom u Britaniji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, poručivši da Rusija ne prihvata jezik ultimatuma. 

"Stav Moskve je dobro poznat, London je o tome obavešten diplomatskim kanalima – Moskva nema nikakve veze sa događajem u Velikoj Britaniji", rekao je Peskov novinarima.

Istakao je da Moskva ne prihvata apsolutno neosnovane optužbe protiv Rusije, koje nisu potkrepljene dokazima, kao i da ne prihvata jezik ultimatuma, prenosi Tas.

Na pitanje novinara da li Moskva strahuje da će se naći u međunarodnoj izolaciji zbog ovog slučaja, Peskov odgovara da se Kremlj nada da će prevladati zdrav razum i da će se druge države zamisliti nad tim da li postoje neki dokazi ili ne i koliko mogu biti osnovane bilo kakve optužbe na račun Rusije.

Rusija je juče uputila snažan protest britanskoj ambasadorki u Moskvi Lori Bristou, smatrajući da su te optužbe Londona neosnovane. 

Sa druge strane, Velika Britanija uputila je zahtev za objašnjenje o tome kako je nervni gas ruske proizvodnje kojim su ubijeni nekadašnji špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija dospeo u Englesku, na koji Rusija nije odgovorila u zadatom roku, naveo je Rojters

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je u ponedeljak Rusiju da stoji iza napada.

Mejova će danas u parlamentu dati izjavu o trovanju bivšeg ruskog špijuna, napisala je opoziciona Laburistička partija na svom Tviter nalogu. 

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju 4. marta na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, a u kritičnom stanju je i policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 12:31) - anonymous [neregistrovani]

Maniri

Sve tajne sluzbe i drzave za koje rade (jer samo vrh drzave moze dati ovakav zadatak) imaju odredjene manire u radu. Ako zele da se nekoga rese inkognito, ili to rade zbog uticaja na drugu stranu, onda to cine tako da koriste sredstva i metode stranih tajnih sluzbi kako bi krivicu prebacili na njih. A ako zele da se nekoga rese tako da svi znaju da su ga oni likvidirali (kao opomenu drugima i slicno), onda bas suprotno, sve cine da se odmah vidi da je to njihovo delo (zvanicno negirajuci, naravno). Tako da ovde postoje dve opcije. Ili je ovo uradila tajna sluzba neke drzave kako bi krivicu prebacila na Rusiju, ili je uradila zaista ruska tajna sluzba kako bi se osvetila spijunu za ono sto je ucinio drzavi iz koje potice. Inace, spijuni su van medjunarodnog prava, njih u ratu (a i van njega) ne stiti ni zenevska konvencija. Medjutim, problem su nevine zrtve do kojih je doslo prilikom ovog ubistva (cerka, policajac i slicno). Iskreno, zbog toga mislim da ovo nije izvela ruska tajna sluzba, jer bi ona zelela da se osveti samo neposrednom pociniocu.