Bundestag potvrdio četvrti mandat Angele Merkel

Poslanici nemačkog parlamenta potvrdili su četvrti mandat kancelarke Angele Merkel, čime je stavljena tačka na proces izbora nove vlade koji je trajao skoro šest meseci.

Kada ga bude završila mandat, Merkelova će se po dužini kancelarskog staža izjednačiti sa svojim političkim mentorom Helmutom Kolom.

Kol, koji je preminuo u junu 2017. u 88. godini, na mestu kancelara je bio punih 16 godina, a nasledio ga je Gerhard Šreder.

Poslanici su glasali sa 364 glasa "za" i 315 "protiv". Devet je bilo uzdržano.

U međuvremenu, Merkelova je položila zakletvu pred predsednikom nemačkog Bundestaga Volfgangom Šojbleom, pred kojim se obavezala da će biti "posvećena naporima za dobrobit nemačkog naroda, štiteći ga od štete", prenosi AP.  

Koalicije Merkelove CDU, CSU i SPD ima 399 mesta u parlamentu.

Ista koalicija bila je na vlasti i poslednje četiri godine, ali je formiranje nove koalicije bio težak zadatak, navodi američka agencija.

Glasanje u Bundestagu usledilo je nakon 171 dana od septembarskih izbora što je rekord u dužini formiranja vlade, čak dvostruko.

Merkelova će sada predvoditi vladu koja je pretrpela značajne promene.

Savladan muškarac koji je pokušao da se probije do kancelarke

Nakon što je Merkelova, po četvrti put, u Bundestagu, izabrana za nemačku kancelarku dogodio se bezbednosni incident.

Jedan muškarac je pokušao da se probije do Merkelove dok je izlazila iz zgrade nemačkog parlamenta na putu ka predsedniku Nemačke Frank-Valteru Štajnmajeru.

Obezbeđenje oko Merkelove uspelo je da savlada muškarca koji je, prema pisanju medija, vikao na stranom jeziku pokušavajući da dospe do kancelarke.

Policija ga je sprečila u tome i oborilana podu dok je Merkelova ulazila u automobil.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 13:06)
anonymous [neregistrovani]

licemeri

Helmut Kol 16 godina, Merkel 20 godina...i sve je za demokratski zapad u redu (u redu je i za mene...jer ukoliko narod zeli njih mogu biti i po 50 godina), ali cim neko ko nije po njihovom uukusu zaredja mandate onda je to diktatura. Koji licemeri.

(sreda, 14. mar 2018, 12:38)
Radojica Petrović [neregistrovani]

Baš demokratski

Neverovano a smetaju im države u kojima se neki biraju po treći put, ovo je baš demokratija na delu....