Duterte povlači Filipine iz MKS

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte povlači svoju zemlju iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog, kako je opisao, kršenja propisa i napada zvaničnika UN na njegovu administraciju, prenosi Rojters.

Kako agencija prenosi pozivajući se na nacrt saopštenja, Duterte će povući ratifikaciju Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda (MKS), međunarodnog ugovora kojim je ta institucija formirana.

U tom saopštenju koje Duterte tek treba da potpiše, navedeno je da je odluka doneta zbog "neosnovanih nečuvenih i sramnih napada na njegovu ličnost kao i na njegovu administraciju" od strane zvaničnika Ujedinjenih nacija i onoga što je opisao kao pokušaj tužioca MKS da zahteva nadležnost "kršeći proces i pretpostavku nevinosti".

Ovo saopštenje novinarima je poslao pravni savetnik predsednika Salvador Panelo, koji je za Rojters potvrdio da je taj dokument autentičan.

MKS je prošlog meseca otvorio preliminarnu istragu kako bi se ustanovilo da li je u Duterteovom ratu protiv droge bilo zločina protiv čovečnosti i da li ima nadležnost da preuzme taj slučaj.

Filipinski advokat prošle godine je podneo žalbu tom sudu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво