Duterte povlači Filipine iz MKS

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte povlači svoju zemlju iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog, kako je opisao, kršenja propisa i napada zvaničnika UN na njegovu administraciju, prenosi Rojters.

Kako agencija prenosi pozivajući se na nacrt saopštenja, Duterte će povući ratifikaciju Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda (MKS), međunarodnog ugovora kojim je ta institucija formirana.

U tom saopštenju koje Duterte tek treba da potpiše, navedeno je da je odluka doneta zbog "neosnovanih nečuvenih i sramnih napada na njegovu ličnost kao i na njegovu administraciju" od strane zvaničnika Ujedinjenih nacija i onoga što je opisao kao pokušaj tužioca MKS da zahteva nadležnost "kršeći proces i pretpostavku nevinosti".

Ovo saopštenje novinarima je poslao pravni savetnik predsednika Salvador Panelo, koji je za Rojters potvrdio da je taj dokument autentičan.

MKS je prošlog meseca otvorio preliminarnu istragu kako bi se ustanovilo da li je u Duterteovom ratu protiv droge bilo zločina protiv čovečnosti i da li ima nadležnost da preuzme taj slučaj.

Filipinski advokat prošle godine je podneo žalbu tom sudu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 14:02)
anonymous [neregistrovani]

SAD

sada ce ga optuzit za sve i svasta.

(sreda, 14. mar 2018, 13:47)
anonymous [neregistrovani]

Ma sude ga..

Jer je popio kafu sa V.Putinom....to je sustina....

(sreda, 14. mar 2018, 12:05)
anonymous [neregistrovani]

"да ли је у Дутертеовом рату против дроге било злочина против човечности"?

Da li će iko ikada da proizvodnju i prodaju droge stavi pod "zločin protiv čovečnosti"? I onda kad se neko obračuna protiv onih koji ubijaju mlade drogom, onda je on na tapeti a ne oni drugi....E planeto zemljo na šta si spala...

(sreda, 14. mar 2018, 10:53)
anonymous [neregistrovani]

mudar potez

Pametan covek. I on je shvatio sa zakasnjenjem, ali je shvatio. Za razliku od nekih...