Tuča u turskom parlamentu zbog izbornog zakona

Nakon što je turski parlament usvojio izmene izbornog zakona, među poslanicima izbila tuča. Opozicija tvrdi da se time može otvara put izbornim prevarama i ugrožava regularnost izbora koji se održavaju iduće godine.

Izborni zakon daje političkim strankama zeleno svetlo za formiranje predizbornih saveza i preinačenje izbornih propisa pre izbora 2019. godine, a odobren je u parlamentu nakon maratonskog  zasedanja, kada je izbila tuča između između vladajućih i opozicionih partija, prenosi turski Hurijet.

Zakon od 26 članova, odobren većinom glasova vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) i Stranke nacionalnog pokreta (MHP) u ranim jutarnjim satima, naišao je na oštar otpor opozicionih stranaka, Republikanske narodne stranke (CHP) i Narodne demokratske stranke (HDP).

Zamenik parlamentarne grupe CHP Ozgur Ozel rekao je novinarima na konferenciji za novinare da su "bili svedoci sramnog trenutka u istoriji demokratije".

"Bitka u parlamentu je završila, ali mi ćemo se boriti za izbornu bezbednost na sve moguće načine. Ići ćemo na Ustavni sud zbog neustavnosti ovih odredbi", rekao je Ozel.

Poslanici CHP-a naveli su da je AKP donela odluku da paket izbornog zakona "prođe" noću u parlamentu "kako bi sakrila paket od javnosti".

Listići na koje nije udaren žig mesnog izborne komisije i dalje će biti važeći, čime se formalno legalizuje praksa koja je izazvala žestoke kritike i zabrinutost posmatrača na prošlogodišnjem referendumu.

Pripadnici snaga bezbednosti moći će ući u biralište na poziv birača, čime vlada želi da spreči navodno zastrašivanje zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) na kurdskom jugoistoku zemlje. Vlada optužuje prokurdsku stranku HDP da je produžena ruka PKK-a i da profitira zahvaljujući zastrašivanju birača.

Opozicione stranke upozoravaju da će ove mere učiniti brojanje glasova manje transparentnim.

Tursku iduće godine očekuju predsednički i parlamentarni izbori. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво